Investori majú za sebou najlepší začiatok roka za posledných 5 rokov

Investori majú za sebou … 1. apríl 2024 10:23   Kurzy mien   Patria Finance

Index S&P 500 si v prvom štvrťroku 2024 pripísal 10,11 % a skončil na úrovni 5 254 bodov. Zisky zaznamenal vo všetkých troch mesiacoch štvrťroka a dosiahol najlepší výkon za celý prvý štvrťrok od 1. štvrťroka 2019. Pritom prekonal niekoľko historických míľnikov: 8. februára prvýkrát v histórii prekročil hranicu 5 000 bodov, následne 23. februára a 20. marca úroveň 5 100 a 5 200 bodov. V súčasnosti je index S&P 500 na historickom maxime.

Základy pre impozantný 1. štvrťrok indexu S&P 500 boli položené koncom roka 2023 po tom, čo Federálny rezervný systém (Fed) na svojom zasadnutí o menovej politike vydal dlho očakávaný holubičí obrat, vďaka ktorému trhy začali počítať s očakávaným znížením úrokových sadzieb v roku 2024. Medzitým sa minuloročný masívny nárast akcií technologických gigantov na pozadí šialenstva okolo umelej inteligencie len zintenzívnil a bol jedným z hlavných motorov rally na Wall Street. Investori teraz sledujú zvyšok roka, aby zistili, či akcie dokážu pokračovať v býčom raste. Vzhľadom na to, že zníženie úrokových sadzieb sa očakáva už v júni, súčasná rally by mohla potenciálne pokračovať aj naďalej.

Pri pohľade na štvrťročnú výkonnosť sektorov indexu S&P 500 skončili všetky v zelených číslach s výnimkou sektora nehnuteľností. Najlepšie sa darilo komunikačným službám, ktoré si v 1. štvrťroku 2024 pripísali viac ako 15 %, a to vďaka spoločnostiam Google, Meta a Netflix, ktoré tvoria viac ako 60 % tohto sektora. Trojicu najziskovejších sektorov uzatvárali energetika a informačné technológie, oba vzrástli o viac ako 12 %.

Hneď po Veľkej noci sa začne výsledková sezóna za uplynulý štvrťrok a analytici očakávajú, že zisky porastú už druhý štvrťrok po sebe. Hoci sa očakáva len mierny rast tržieb - 0,4 %, očakáva sa, že zisky sa medziročne posunú o 1,7 %, čo pomôže podporiť rekordnú hodnotu indexu S&P 500. V súčasnosti sa však index javí ako relatívne drahý, keďže sa obchoduje na úrovni 23,5-násobku zisku, čo je výrazne nad jeho historickým mediánom 17,9-násobku. Takýto zvýšený pomer ocenenia zvyčajne znamená nižšie výnosy v budúcnosti. Na sektorovom základe však môžeme nájsť výnimky, ako napríklad sektor verejných služieb, ktorý je v súčasnosti najlacnejší v porovnaní s jeho historickými úrovňami a vo výsledkoch za 1. štvrťrok by mal zaznamenať aj najlepšie zlepšenie čistej marže. 

 

 

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist