7 dní s českou korunou - 6. novembra 2023

7 dní s českou … 6. november 2023 15:28   Kurzy mien   Raiffeisenbank a.s.

Neisté rozhodnutie na menovopolitickom zasadnutí ČNB prinieslo očakávanú volatilitu, pričom pomer hlasov 5:2 v prospech stability sadzieb podporil korunu voči zahraničným menám. Bezprostredne po zasadnutí koruna zamierila k úrovni 24,50 EUR/CZK a začiatkom tohto týždňa dokonca dosiahla 24,40 EUR/CZK, čím bola zhruba o 1 % silnejšia ako na začiatku minulého týždňa. Okrem rozhodnutia o stabilite pomohol aj relatívne jastrabí tón tlačovej konferencie, pričom guvernér Michl nevyslal jasný signál ani pred decembrovým zasadaním a nenaznačil tak konsenzus začať znižovať sadzby ešte pred koncom tohto roka. To časť trhu v prípade rozhodnutia o stabilite sadzieb očakávala.

Na základe situácie, keď podľa viceguvernérky Evy Zamrazilovej mnohí z tých, ktorí hlasovali za stabilitu, zvažovali aj zníženie sadzieb, sa decembrové zníženie stále javí ako možné. Hoci je prognóza inflácie na budúci rok v porovnaní s letnou prognózou vyššia, ČNB stále očakáva pomerne výrazné zníženie v kontexte 7 % úrokovej sadzby. Výhľad hospodárskeho rastu sa naopak výrazne zhoršil. Svoju úlohu zohrajú aj tento týždeň zverejnené ekonomické údaje, najmä piatkový výsledok inflácie, kde sa očakáva medziročný nárast nad 8 %. Práve tento faktor pravdepodobne viedol niektorých členov bankovej rady k väčšej opatrnosti, keďže hoci nárast bude spôsobený štatistickými vplyvmi, časť verejnosti by si ho mohla vysvetliť v kontexte zníženia sadzby, čo by následne mohlo viesť k ukotveniu inflačných očakávaní na vyšších úrovniach. Dôležitý môže byť aj zápis z posledného zasadania ČNB, ktorý bude zverejnený v piatok ráno a ktorý odhalí, ktorí členovia hlasovali za stabilitu sadzieb a ktorí môžu byť na decembrovom zasadaní naklonení ich zníženiu. Na druhej strane, z hľadiska globálnych údajov bude tento týždeň pokojnejší a na korunu by tak mali pôsobiť najmä domáce vplyvy.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
 

Zdroj: Raiffeisenbank a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist