7 dní s českou korunou - koruna mierne oslabila, z Maďarska prišlo varovanie

7 dní s českou … 24. apríl 2023 15:38   Kurzy mien   Raiffeisenbank a.s.

Uplynulý týždeň bol z hľadiska ekonomických údajov slabší, takže pri absencii významnejších udalostí koruna korigovala pozitívny vývoj z predchádzajúcich týždňov.

Voči euru sa na začiatku týždňa oslabila približne o dvadsať halierov na 23,50 EUR/CZK, no v priebehu dnešného dňa opäť posilňuje.

Meny v regióne zároveň po prvýkrát po dlhšom čase neudržali spoločný smer, keďže zatiaľ čo poľský zlotý pokračoval v pozitívnom trende z apríla a ďalej posilňoval, česká koruna spolu s maďarským forintom strácali.

V prípade maďarského forintu sa o najväčšie straty začiatkom týždňa postaral viceguvernér maďarskej centrálnej banky, ktorý nečakane otvoril diskusiu o budúcom znížení sadzieb. Na zajtrajšom zasadnutí NBH tak nemožno vylúčiť zníženie tzv. úrokovej sadzby, ktorá v súčasnosti dosahuje 25 %, čo by predstavovalo prvý krok smerom k zníženiu hlavnej úrokovej sadzby. Maďarský forint po zverejnení rozhovoru stratil vyše 2 %, v priebehu týždňa však časť strát zmazal.

Podobné riziká vidíme aj v prípade českej koruny, keďže ČNB na svojom najbližšom zasadnutí (3. mája) zverejní prognózu, ktorá nemusí odporúčať ďalšie zvyšovanie sadzieb. Naopak, prognóza môže otvoriť priestor aj pre zníženie sadzieb. To by mohlo perspektívne znížiť atraktivitu koruny pre zahraničných investorov, ktorí okrem iného využívajú kladný úrokový diferenciál a kurzový záväzok ČNB na tzv. carry trade, pri ktorom si investori požičiavajú eurá a investujú ich do korunových aktív.

Tento týždeň majú globálne udalosti potenciál opäť ovplyvniť kurz českej koruny, keď vo štvrtok bude zverejnený odhad HDP USA za prvý štvrťrok tohto roka a v piatok podobný údaj z hlavných ekonomík eurozóny spolu s nemeckou infláciou. Tieto údaje budú spolu predstavovať jeden z posledných dielov pred májovými zasadnutiami Fedu (3.5.) a ECB (4.5.). Najmä silný výsledok v USA by mohol viesť k prehodnoteniu súčasných očakávaní trhu, že americká centrálna banka bude musieť začať znižovať sadzby ešte pred začiatkom roka. To by pravdepodobne viedlo k posilneniu dolára voči euru a k celkovému oslabeniu európskych mien vrátane českej koruny.

Autor: M. K. Štefánik
Editor: Helena Horská, hlavná ekonómka

Tím ekonomického výskumu Raiffeisenbank a.s.

Zdroj: Raiffeisenbank a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist