7 dní s českou korunou - nižšia domáca inflácia zasiahla korunu

7 dní s českou … 15. január 2024 16:36   Kurzy mien   Raiffeisenbank a.s.

Uplynulý týždeň bol venovaný najmä výsledkom inflácie, ktoré prišli vo štvrtok z Českej republiky aj z USA. V prípade českej inflácie pripravil výraznejšie prekvapenie Český štatistický úrad, keď namiesto trhom očakávanej stagnácie medziročnej miery na úrovni 7,3 % došlo k poklesu na 6,9 %. Inflácia tak v decembri zamierila mierne pod prognózu ČNB a podporila už aj tak agresívne stávky investorov na rýchle zníženie sadzieb v tomto roku. Pozitívny impulz korune neposkytol ani popoludňajší výsledok inflácie zo Spojených štátov, ktorý naopak prekvapil vyššou hodnotou, než očakávali analytici, a to medziročným rastom z 3,1 % na 3,4 %. To môže v konečnom dôsledku viesť k neskoršiemu začiatku znižovania sadzieb zo strany Fedu, hoci stávky na marcové zasadnutie stále zostávajú zhruba 2:1 v prospech zníženia sadzieb. Kombinácia možného neskoršieho zníženia sadzieb v zahraničí a rýchlejšieho tempa uvoľňovania menovej politiky v domácej ekonomike môže v konečnom dôsledku zaťažovať úrokový diferenciál, ktorý je hlavným dôvodom realizovaného oslabenia koruny. Na druhej strane, prekvapujúco silný novembrový výsledok domáceho maloobchodu nepriniesol výraznejší impulz, keď sa reálne tržby medziročne prvýkrát od jari 2022 dostali do čiernych čísel. Z hľadiska komentárov členov bankovej rady stojí za zmienku rozhovor s viceguvernérkou Zamrazilovou, ktorý sa niesol skôr v mierne holubičom štýle. Zamrazilová okrem iného naznačila plán znižovať sadzby "v ideálnom prípade" na každom zasadnutí s rýchlosťou a intenzitou závislou od vývoja inflácie.

Tento týždeň bude z hľadiska ekonomických údajov pokojnejší, keďže v stredu budú zverejnené len údaje o cenách českých výrobcov. Hoci tempo rastu cien v priemysle sa vzhľadom na porovnávaciu základňu pravdepodobne zrýchli bližšie k 2 % na medziročnej báze, očakávame ďalší medzimesačný pokles cien, čo potvrdí pretrvávajúce dezinflačné tlaky v českej ekonomike. Na aktuálne rozhodovanie ČNB na jej ďalších zasadnutiach však tento údaj pravdepodobne nebude mať výraznejší vplyv. Z hľadiska vplyvu na finančný trh môžu byť zaujímavejšie aj údaje o maloobchodných tržbách v USA, ktoré budú zverejnené v stredu. Prípadné prekvapenie v smere vyššieho výsledku by mohlo opäť znervózniť trh v otázke začiatku a rýchlosti znižovania sadzieb zo strany Fedu, čo by mohlo mať negatívny vplyv aj na korunu. Z krátkodobého hľadiska preto aj riziká našej prognózy hodnotíme ako mierne vychýlené smerom k slabšej korune, ako je naša prognóza (24,50 EUR/CZK). Z dlhodobejšieho hľadiska však stále očakávame stabilizáciu, resp. mierne posilnenie koruny, okrem iného aj na pozadí očakávanej vyššej januárovej inflácie a ústupu odvážnych stávok trhu na rýchle tempo znižovania sadzieb v domácej ekonomike.

Autor: M. Štefánik, PhD.
Editor: Helena Horská, hlavná ekonómka

Tím ekonomického výskumu Raiffeisenbank a.s.

Zdroj: Raiffeisenbank a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist