Ako nový český prezident Petr Pavel ovplyvní českú ekonomiku?

Ako nový český prezident … 30. január 2023 13:11   Ekonomika   Trinity Bank

Petr Pavel, novozvolená hlava Českej republiky, nebude mať prakticky žiadny vplyv. Okamžite, ale ani v strednodobom horizonte. Ani jeho súper Andrej Babiš, ak by bol vyhral. Nový prezident môže mať výraznejší vplyv až v dlhodobom horizonte, t. j. zhruba o desať rokov, ale len v prípade, že obháji svoj mandát v nasledujúcich prezidentských voľbách a bude tak vládnuť až do roku 2033. 

Pravdepodobnosť prijatia eura sa tak síce zvyšuje, ale až v prvej polovici 30. rokov, pričom zahraničnú obchodnú orientáciu Českej republiky bude určovať vláda, nie Pavel.

Dôvodom je skutočnosť, že jediným spôsobom, ako môže prezident Pavel pomerne priamo ovplyvňovať domácu ekonomiku, je menovanie členov bankovej rady Českej národnej banky. Tento orgán zodpovedá za menovú politiku Českej republiky. Menová politika je jedným z dvoch pilierov hospodárskej politiky každej hospodársky rozvinutej krajiny. Druhým pilierom je fiškálna alebo rozpočtová politika, za ktorú zodpovedá predovšetkým vláda. Kým teda voliči v parlamentných voľbách volia osoby zodpovedné za jeden pilier hospodárskej výkonnosti krajiny, osoby zodpovedné za druhý pilier vyberá prezident podľa vlastného uváženia. 

Nová hlava českého štátu však nebude môcť v krátkom čase zmeniť zloženie rady ČNB. Dôvodom je, že nový prezident Pavel bude riadne vládnuť päť rokov, teda do začiatku roka 2028. Šiestim zo siedmich členov rady ČNB však vyprší mandát až v polovici roka 2028 alebo dokonca v roku 2029. Jedinou výnimkou je radný Tomáš Holub, ktorému končí mandát na konci roka 2024. Prezident Pavel tak bude môcť počas svojho funkčného obdobia vykonať len jednu zmenu v sedemčlennej rade, pokiaľ sa nerozhodne opätovne vymenovať Holuba a predĺžiť jeho mandát do roku 2030. 

Dôvodom tejto situácie je, že kým hlava českého štátu je volená na päť rokov, členovia rady ČNB sú menovaní na šesť rokov. Odchádzajúci český prezident Miloš Zeman vlani vymenoval celkovo šesť členov bankovej rady, a to buď od polovice roka 2022, alebo od februára 2023. Teda všetci okrem spomínaného Holuba. 

Samozrejme, s víťazstvom v tohtoročnom prezidentskom súboji sa mierne zvyšuje pravdepodobnosť, že prezident Pavel bude vládnuť českej krajine aj v druhom funkčnom období, t. j. v rokoch 2028 až 2033. Verejnosť ho už bude dobre poznať z rokov prvého volebného obdobia 2023 až 2028, čo môže byť výhodou oproti ostatným kandidátom vo voľbách v roku 2028. 

Funkčné obdobie hlavy českého štátu v rokoch 2028 až 2033 bude z hľadiska obnovy rady ČNB oveľa zaujímavejšie ako to, ktoré sa začína tento rok. Po niekoľkých mesiacoch vo funkcii bude musieť hlava štátu vybrať nového guvernéra ČNB a rozhodnúť o ďalších troch miestach v bankovej rade ČNB. Po necelom roku svojej vlády, na prelome rokov 2028 a 2029, potom rozhodne o obsadení ďalších dvoch miest v bankovej rade. A koncom roka 2030 o ďalšom. V priebehu necelých prvých 3 rokov svojho funkčného obdobia bude môcť prezident alebo prezidentka vládnuci v rokoch 2028 až 2033 vymeniť celú radu ČNB, a tak ju úplne zmeniť na svoj obraz.

Je teda pravdepodobné, že ak je hlava českého štátu jednoznačne za prijatie eura v rokoch 2028 až 2023, zmení aj správnu radu tak, aby bola zložená z odborníkov, ktorí sú jednoznačne za prijatie spoločnej európskej meny. Samozrejme, za predpokladu, že prezident Pavel bude v roku 2028 opätovne zvolený a že dovtedy zachová svoj súčasný postoj k prijatiu eura. 

Okrem zloženia správnej rady bude môcť nový český prezident výraznejšie hovoriť do ekonomických záležitostí, možno len do orientácie zahraničného obchodu Českej republiky. Je všeobecne známe, že prezident otvára dvere počas rôznych služobných ciest v zahraničí. Túto záležitosť však nemožno preceňovať. Fialova vláda je veľmi konformná voči Západu, či už ide o EÚ alebo Spojené štáty. Prioritou jej zahraničnej politiky je posilnenie vzťahov s týmito subjektmi. Je to viditeľné najmä po ruskej invázii na Ukrajinu. Je totiž ťažké predpokladať, že by prezident Pavel mohol v nasledujúcich piatich rokoch zmeniť tento silný vládny kurz a napríklad sa pokúsiť "ťahať Českú republiku na východ", ako to niekedy kritici vyčítali Zemanovi.

V oblasti zahraničných misií bude mať hlavné slovo vláda. Prezident Pavel môže skutočne otvoriť dvere niekde v zahraničí, ale len tam, kde mu to najskôr požehnal jeho kabinet. Jeho vplyv na podobu českej zahraničnej obchodnej politiky tak bude v podstate nulový, skôr len "ceremoniálny". 

Lukáš Kovanda, PhD.
Hlavný ekonóm, Trinity Bank

 

 

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist