Ako sa dá umelá inteligencia využiť v každodennej praxi a zefektívniť prácu?

Ako sa dá umelá … 13. február 2024 13:00   Práca   kurzy.cz

Umelá inteligencia (AI) sa čoraz častejšie využíva v rôznych oblastiach práce, kde dokáže zefektívniť a zjednodušiť mnohé činnosti. Môže pomôcť pri rýchlom vyhľadávaní informácií, prekladaní, tvorbe titulkov, vytváraní krátkych a dlhších textov, odpovedaní na e-maily a ďalších úlohách, ktoré by inak zabrali veľa času a energie.

Rutinné úlohy

Umelá inteligencia dokáže veľmi rýchlo spracovať rutinné opakujúce sa úlohy vykonávané na počítači, ako je napríklad vypĺňanie dotazníkov, generovanie grafov, správ a tabuliek. Sledovaním ľudskej činnosti môže tiež generovať súvisiacu dokumentáciu, čím sa urýchli administratíva.

"Umelá inteligencia tak odbremení ľudí od rutinných úloh, ktoré sú časovo náročné, zdĺhavé a únavné. Preto je vhodné ich pomocou AI automatizovať," hovorí Michal Černý zo spoločnosti Audiopro.

Tvorba obsahu

AI môže pomôcť napríklad pri tvorbe článkov, blogov, prezentácií, súhrnov alebo pri tvorbe popisov, kľúčových slov či sloganov. Dokáže tiež prekladať texty do rôznych jazykov, kontrolovať gramatiku a pravopis, generovať otázky a odpovede a vytvárať anotácie a citácie. Veľmi dobre slúži ako inšpirácia alebo základ pre konečnú podobu textov, ale stále potrebuje kritické alebo tvorivé myslenie, aby sa koncept dotiahol do konca.

"V Trenýrkárna.cz využívame Chat GPT na pomoc s názvami kampaní, na úpravu textov na požadovaný počet znakov, na úpravu sloganov, aby sa neopakovali, alebo nám pomáha s popismi produktov pre e-shop. Nahráme fotografiu a vložíme zadanie na vytvorenie popisov. Text potom slúži ako pomôcka pre copywritera," hovorí Ruslan Skopal, spolumajiteľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Trenýrkárna.cz. "Pomáha nám aj s vytváraním ľahko zapamätateľných kódov určitého počtu znakov, so vzorcami v Exceli, prekladmi textov alebo sumarizáciou dlhých textov do kratších," dodáva.

Pomoc s grafikou

Umelá inteligencia dokáže na základe popisu alebo zadaných údajov vytvoriť obrázky a grafiku. To môže byť užitočné pri vytváraní originálneho a personalizovaného vizuálneho obsahu. Dokáže tiež upravovať a retušovať obrázky a grafiku.

"Vo firme ju využívame pri grafike popri copywritingu, kde je niekedy ťažké nájsť grafiku pre konkrétne scény. S AI je to otázka sekúnd, maximálne minút," hovorí Lukáš Haubelt, riaditeľ marketingovej agentúry Brand Boost.

Výkonný asistent

AI sa dá využiť ako virtuálny asistent, ktorý odpovedá na otázky, plánuje stretnutia, organizuje úlohy, posiela upozornenia a dokáže napríklad sumarizovať komunikáciu.

"Pokročilé jazykové modely dokážu rýchlo a efektívne analyzovať záznamy z tímových stretnutí alebo analyzovať e-mailovú komunikáciu. Ak napríklad povieme, že sme s nejakou osobou alebo spoločnosťou rokovali v priebehu roka prostredníctvom e-mailu, môžem zadať: "Zhrňte naše e-mailové diskusie za posledný rok." Umelá inteligencia v podobe programu Copilot integrovaného do aplikácie Outlook potom vytvorí krásny odsek, ktorý zoskupí kľúčové informácie z týchto 30 alebo 40 e-mailov. Vytvorí zoznam najdôležitejších bodov a pozrie sa na to, ako každý z nás reagoval. Je to naozaj veľmi užitočná funkcia," hovorí Jan Dvořák, výkonný riaditeľ Počítačovej školy GOPAS.

Umelo inteligentný brainstorming

"Umelá inteligencia sa dá efektívne využiť aj na brainstorming a generovanie riešení zložitých problémov. Môže ponúknuť nový pohľad, podporiť kreatívne myslenie a pomôcť nájsť nové nápady," hovorí Josef Jankovský, HR manažér českej módnej značky Vuch. "Kolegovia v tíme môžu byť zacyklení v stereotypoch myslenia a uvažovania. Preto môže byť rozumné využívanie umelej inteligencie veľkým obohatením," dodáva. AI však nie je zázračný nástroj, ktorý za nás vyrieši všetky problémy. Treba ju používať múdro, opatrne a s rešpektom. Dôležitá je aj spolupráca s inými ľuďmi, ktorí môžu mať odlišné názory, skúsenosti a zručnosti. Umelú inteligenciu treba vnímať ako pomocníka, nie ako konkurenta alebo hrozbu.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist