Americké akcie po zasadnutí Fedu opäť klesajú

Americké akcie po zasadnutí … 22. september 2022 11:45   Investovanie   Česká spořitelna

Americké akciové indexy po rozhodnutí Fedu o menovej politike zamierili na najnižšie úrovne od polovice júla. Centrálna banka podľa očakávaní zvýšila kľúčovú sadzbu o 75 bázických bodov na 3,25 %, ale tón tlačovej konferencie guvernéra Powella a aktualizovaný výhľad členov FOMC na úroveň úrokových sadzieb (tzv. dot plot) boli pomerne jastrabí. Aktuálny výhľad centrálnych bankárov viac-menej potvrdil očakávania trhu týkajúce sa zvýšenia kľúčovej úrokovej sadzby na 4,5 % v budúcom roku, niektorí členovia však vidia sadzby až na úrovni 5 %, a čo je dôležitejšie, výhľad nepredpokladá zníženie sadzieb skôr ako v roku 2024, zatiaľ čo trh ho očakával už približne v polovici roka 2023. 

Výnosy 10-ročných amerických štátnych dlhopisov vzrástli nad 3,55 % (najvyššie od roku 2010), výnosy dvojročných dlhopisov ešte výraznejšie nad 4,1 %, čím sa naďalej zvyšuje inverzia výnosovej krivky. Dolár tiež pokračoval v posilňovaní, pričom voči euru dosiahol 20-ročné maximum a hodnotu 0,98. Na druhej strane, ropa sa oslabila v dôsledku posilňovania dolára, pričom rastúce úrokové sadzby zvyšovali očakávania negatívneho vplyvu na ekonomiku, resp. dopyt po rope. Podľa americkej vládnej agentúry EIA dopyt po palivách klesol na 8,5 milióna barelov denne, čo je najmenej od februára.

Relatívne odolná americká ekonomika a najmä silný trh práce zatiaľ umožňujú Fedu konať agresívne smerom k zvyšovaniu úrokových sadzieb, toto okno však podľa môjho názoru potrvá ešte jedno alebo dve zasadnutia a potom možno očakávať výraznú zmenu rétoriky, čo by mohlo znamenať zmenu rastového trendu pre akcie. Keď sa sadzby dostanú nad 4 %, začne sa rýchlo hovoriť o tom, kedy Fed opäť začne znižovať sadzby, najmä v súvislosti s náznakmi zhoršovania situácie na trhu práce z veľmi silných úrovní, kde sa negatívny vplyv vyšších sadzieb na ekonomiku začne naplno prejavovať až v roku 2023. Pokiaľ ide o infláciu, som optimista a verím, že už je viac-menej pod kontrolou a bude postupne klesať (ak sa vylúči riziko prudkého nárastu cien ropy v dôsledku nejakej šokujúcej udalosti).

Najbližšie zasadnutie Fed-u sa uskutoční začiatkom novembra, takže v najbližších týždňoch prevezmú žezlo významnejšieho faktora spoločnosti s oznámením výsledkov za tretí štvrťrok, kde bude záležať na tom, či spoločnosti opäť ukážu odolné výsledky a výhľad na ďalší štvrťrok. Trh v súčasnosti očakáva približne 3,5-percentný medziročný rast ziskov indexu S&P500, pričom odhady už pomerne výrazne klesli z júnových približne 9 %; výhľad na ďalšie štvrťroky je však stále optimistickejší, takže riziko je najmä vo výhľade.

Jan Šafránek, analytik Českej sporiteľne

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist