Argentína láka obchodníkov na špeciálne ekonomické zóny

Argentína láka obchodníkov na … 17. august 2022 14:27   Investovanie   kurzy.cz

V Argentíne je celkovo 16 špeciálnych ekonomických/hospodárskych zón. Ide o oblasti, v ktorých tovar nepodlieha bežným colným kontrolám a pri dovoze a vývoze sa zvyčajne poskytujú colné a daňové výhody. Hlavným cieľom je podporiť cezhraničný obchod a zvýšiť vývoz priemyselných výrobkov znížením nákladov alebo zjednodušením administratívnych postupov. Ekonomické zóny sa nachádzajú v špecifických oblastiach, ako sú pohraničné oblasti.

Zriadenie osobitných ekonomických/hospodárskych zón musí byť dohodnuté medzi ústrednou výkonnou mocou a provinčnou vládou. Krajina využíva režim osobitných hospodárskych zón (zona francas) od začiatku 20. storočia. Pôvodne slúžili ako sklady, neskôr sa stali dôležitým vývozným nástrojom. Vyznačujú sa tým, že nepodliehajú bežným colným kontrolám. Tento režim je upravený zákonom a vzťahuje sa na všetok tovar a služby okrem tých, ktoré predstavujú riziko pre zdravie, bezpečnosť alebo životné prostredie.

ÚSPORY NA ÚČTOCH ZA ENERGIU, NEOBMEDZENÉ ÚLOŽISKO
Spoločnosti sú v týchto zónach oslobodené od daní za služby. Napríklad v provincii Buenos Aires je možné dosiahnuť 50 % úsporu na účtoch za elektrinu alebo plyn, čo výrazne znižuje výrobné náklady. Zóny sú preto ideálne pre podniky s vysokou spotrebou elektrickej energie, ako sú napríklad mäsokombináty alebo kryptofarmy.

Za tovar vstupujúci do osobitných hospodárskych zón sa neplatí žiadne dovozné clo (platí sa len pri vstupe na "argentínske" územie). Môžu sa tam skladovať neobmedzene dlho a s nízkymi nákladmi. To je veľkou výhodou napríklad pri dovoze strojov, ktoré čakajú na znárodnenie. V zónach sa môže vykonávať obmedzený rozsah činností, ako je triedenie, rezanie alebo balenie. V praxi sa teda tovar môže doviezť do krajiny v kontajneri, roztriediť a prebaľovať v hospodárskej zóne a dovozná daň sa platí len za takto pripravené výrobky pri opustení zóny. Výhody sa vzťahujú aj na stroje, ktoré sa už používajú, takže ich možno doviezť a používať v rámci hospodárskej zóny. Od cla sa upúšťa pri vývoze (clo sa platí len vtedy, keď tovar vstupuje z "argentínskeho" územia do špeciálnej ekonomickej zóny). Tento systém je výhodný pre určité druhy služieb, najmä v tzv. znalostnej ekonomike.

Zákon umožňuje aj opravy s cieľom uviesť tovar do pôvodného stavu. V zónach sa tak môžu vykonávať generálne opravy ropných tankerov, námorných lodí atď.

NAJDÔLEŽITEJŠIE ZÓNY
Najdôležitejšie špeciálne hospodárske zóny sa nachádzajú v týchto oblastiach:

La Plata, provincia Buenos Aires
Puerto Iguazú, provincia Misiones
Estación Juárez Celman, provincia Córdoba
Parque Industrial Luján de Cuyo, provincia Mendoza
Justo Daract, provincia San Luis
Concepción del Uruguay, provincia Entre Ríos
Comodoro Rivadavia, provincia Chubut
Generál Güemes, provincia Salta
Generál Pico, provincia La Pampa
Villa Constitución, provincia Santa Fe
Río Gallegos, provincia Santa Cruz

Zdroj: Radek Hovorka, diplomat, Veľvyslanectvo Českej republiky v Buenos Aires

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist