Argentínu zrejme čaká šoková terapia alebo prechod na americký dolár. Nový prezident krajiny, libertarián Javier Milei, tiež sľubuje, že preruší obchodné vzťahy so "zabijáckou" Čínou.

Argentínu zrejme čaká šoková … 21. november 2023 11:01   Kurzy mien   Trinity Bank

Ak nový argentínsky prezident Javier Milei splní aspoň niektoré zo svojich predvolebných sľubov, Argentína - a s ňou aj celý svet - zažije hospodársky experiment, aký ešte nezažila. Milei má v úmysle rozrezať starý poriadok na kúsky motorovou pílou, ktorou sa počas kampane tak rád oháňal v uliciach argentínskych miest.

Jednou z prvých obetí motorovej píly novozvoleného prezidenta, ktorý sa ujme funkcie 10. decembra, má byť samotná argentínska mena, peso. Milei, vzdelaním ekonóm, by ho chcel nahradiť americkým dolárom v rámci tzv. dolarizácie. Je odhodlaný, takže jedinou otázkou je, aký bude rozsah dolarizácie. V každom prípade by teraz mala argentínsku ekonomiku skutočne bezprecedentným spôsobom ovplyvňovať menová politika americkej centrálnej banky Fed.

Milei totiž sľubuje šokovú terapiu. "Nie je čas na postupné kroky," ubezpečil dav svojich oslavujúcich priaznivcov. Tí v terapii vidia nádej na skrotenie viac ako 140 % inflácie, ktorá drasticky požiera ich úspory. Dolarizácia ju má pomôcť skrotiť.

Problémom je, že Milei môže rýchlo naraziť na múr neúprosných ekonomických zákonov. Napríklad devízové rezervy krajiny sú natoľko vyčerpané, že rýchla dolarizácia prakticky neprichádza do úvahy. Takže šok môže zažiť nový prezident - nie ekonomika. Konkrétne šok z toho, ako rýchlo chladne nadšenie a podpora priaznivcov, ktorí uverili jeho sľubom. A to ešte nevie, alebo si nepripúšťa, že skrotenie takej vysokej inflácie, akú Argentína zažíva, si zvyčajne vyžaduje v prvom rade veľmi hlbokú recesiu. A že ani motorová píla v Mileiových rukách s tým nič neurobí.

To, čo pravdepodobne príde pomerne skoro, nie je dolarizácia, ale devalvácia. Devalvácia pesa. Argentínska centrálna banka sa k nej možno bude musieť uchýliť už tento týždeň práve preto, že takmer vyčerpala svoje devízové rezervy.

Milei takmer určite nesplní všetky svoje veľkolepé sľuby. Jeho libertariánska orientácia na malý štát a voľný trh je však nespochybniteľná. Dokonca aj svojich psov vždy pomenoval po popredných libertariánskych alebo klasických liberálnych ekonómoch histórie: Murray Rothbard, Milton Friedman a Robert Lucas. A má v úmysle prerušiť vzťahy medzi Argentínou a krajinami, ako sú Čína a Brazília, aj keď ide o hospodárske veľmoci. Vadí mu, že sú to socialistické ekonomiky. A Čína je podľa jeho slov dokonca "vražednou" ekonomikou, "ekonomikou, ktorá zabíja".

Avšak aj Milei nakoniec priznáva, že nebude obmedzovať súkromné spoločnosti v obchodovaní so "zabijakmi", konkrétne s ich čínskymi partnermi. Čo, samozrejme, pridáva ďalší otáznik, nakoľko sa jeho kroky v úrade nakoniec budú odchyľovať od jeho bezprecedentne ideologicky zameranej predvolebnej rétoriky.

Podľa všetkého sa Milei hneď po utíchnutí osláv rýchlo sústredí na to, nakoľko si môže dovoliť zľaviť zo svojich sľubov v politickej praxi bez toho, aby stratil kritickú masu svojich priaznivcov.  Aj keby však urobil výrazné ústupky, Argentínu čaká veľká hospodárska transformácia

Autor: Lukáš Kovanda, PhD., hlavný ekonóm, Trinity Bank

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist