Bitcoin sa stal oficiálnou menou

Bitcoin sa stal oficiálnou … 13. september 2021 14:03   Kryptomeny   kurzy.cz

Prvá krajina na svete sa rozhodla dať šancu najpopulárnejšej kryptomene a zlegalizovala používanie Bitcoinu ako druhého oficiálneho platidla. Hovoríme o Salvadoru, krajine Strednej Ameriky. Odvážny krok vyvoláva častú kritiku a obavu z negatívneho vplyvu na ekonomiku krajiny. Zatiaľ čo iné štáty prijímajú regulácie a nové opatrenia pre kontroverzné kryptomeny, Salvador sa rozhodol ísť opačnou cestou a je možná len otázka času, či ho budú nasledovať ďalšie štáty.

Prezident Salvadoru, Nayib Bukulele najnovšie oznámil držanie až 400 Bitcoinov, po tom ako sa najstaršia kryptomena stala platobným prostriedkom. Pozitívna správa vyšvihla cenu kryptomena vyššie a predpokladá sa, že by mohla vystúpiť až na 56300 amerických dolárov podľa agentúry Reuters.

Cesta testovania bude hrboľatá. Bukulele uviedol: "Tak ako všetky inovácie si prejde aj Bitcoin v Salvádore cestou učenia. Každá cesta do budúcnosti je taká, a nie všetkého sa dosiahne za deň alebo za mesiac. "Nákup Bitcoinu vyšiel krajinu na 20,9 milióna dolárov a jeho zavedenie znížilo hodnotenie úverovej spoľahlivosti štátu, ktorú znížila ratingová agentúra Moodys.

Čo čaká krajinu a jej občanov?

Podniky budú povinné všade tam, kde bude možné prijímať kontroverzné digitálne mince ako platbu. Vláda krajiny vyvinula novú aplikáciu digitálnej peňaženky s názvom Chivo, ktorú by si mohli stiahnuť milióny ľudí. Cez túto aplikáciu dostane každý občan 30 dolárov v Bitcoinoch. Cieľom je podporiť nestabilnú kryptomenu.

Prezident krajiny tvrdí, že občania krajiny budú čoskoro môcť nakúpiť za kryptomenu aj pôdu, budú si tiež môcť zaplatiť napríklad aj dane. Čo sa však stane, ak pôjde hodnota kryptomena rapídne dole? Stratí pozemok na cene? Na tieto zásadné otázky zatiaľ neexistuje odpoveď.

Dobrou správou pre ľudí je, že by sa mohli znížiť náklady na posielanie peňazí Salvadorcům z USA. Toto bol tiež jeden z dôvodov zavedenia Bitcoinu ako oficiálneho platidla. Celková výška takých peňazí je okolo šesť miliárd dolárov, čo predstavuje takmer štvrtinu hrubého domáceho produktu (HDP) štátu. V praxi to bude znamenať, že občania Salvádoru budú domov z USA posielať peniaze bez bankových poplatkov, čo momentálne nie je možné.

Kontroverzná kryptomena

Hodnota Bitcoinu, ale aj iných kryptomien raz rapídne stúpa, inokedy klesá. Jej nestabilitu kritizujú mnohí. Aj toto je jeden z dôvodov, ktoré stále odrádzajú niektorých investorov. Mušková kritika na sociálnych sieťach poslala kryptomenu už viackrát smerom dole, ale aj hore. Volatilita je naozaj vysoká.

Lucia Žárska (ProfitLevel)

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kryptomeny

    Obchodovanie CFD kurzy online

    Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
    Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

    Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
    TOPlist TOPlist