Bod zlomu pre odvetvie kryptomien: Komisia pre cenné papiere a burzy v USA schválila 11 bitcoinových ETF

Bod zlomu pre odvetvie … 11. január 2024 13:11   Kryptomeny   Patria Finance

 

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) schválila uvedenie 11 bitcoinových spotových fondov obchodovaných na burze (ETF), informovala agentúra Reurters a označila to za prelomový moment pre odvetvie kryptomien. Správu následne potvrdil predseda SEC Gary Gensler. Cena bitcoinu sa po tomto oznámení zmenila len nepatrne, kryptomena zmazala časť svojich predchádzajúcich strát.

Najznámejšia kryptomena počas väčšiny včerajšej seansy oslabovala. Reagovala tak na utorkové zneužitie oficiálneho účtu SEC na sociálnej sieti X. Príspevok na tomto účte už v utorok informoval o tom, že regulátor udelil súhlas na spustenie bitcoinových ETF. Neskôr sa ukázalo, že účet bol hacknutý a na internete sa objavil neoprávnený príspevok. Komisia v posledných rokoch zamietla niekoľko žiadostí o spustenie bitcoinových spotových ETF s odôvodnením, že trh s kryptomenami je náchylný na manipuláciu.

Uvedené fondy otvárajú trh s kryptomenami ďalším miliónom retailových a veľkých investorov a mohli by prilákať investície v hodnote miliárd dolárov. Hlavným cieľom bitcoinového ETF je zjednodušiť investičný proces pre jednotlivcov, ktorí majú záujem o bitcoin, ale buď ho nemôžu alebo nechcú získať, alebo sa nechcú zaoberať zložitou technickou stránkou ťažby, vlastníctva a obchodovania s bitcoinom.

Výhodou bitcoinových ETF je, že fungujú v komplexnom regulačnom rámci, ktorý zabezpečuje ochranu investorov a stabilitu trhu a zároveň preklenuje priepasť medzi tradičnými financiami a trhom kryptomien.

V porovnaní s doteraz známymi derivátovými ETF prináša vlna novo schválených ETF zmenu v tom, že ide o spotové ETF, takže spoločnosti, ktoré ich vydávajú, musia bitcoin skutočne vlastniť. "Schválenie bitcoinových spotových ETF vnímam ako významný krok k popularizácii bitcoinu aj k jeho akceptácii ako štandardného investičného aktíva," povedal Matej Žák, šéf hardvérového výrobcu kryptomien Trezor. "Prijatie ETF má však aj svoje nevýhody. Môžu prilákať váhavých investorov kvôli jednoduchšiemu prístupu k bitcoinu, ale existuje riziko, že v centralizovaných štruktúrach, ako sú ETF a burzy, sa stratí jeho samotná podstata. Tieto nástroje berú investorom možnosť držať bitcoin priamo a vyžadujú plnú dôveru v správcu fondu, čo je v rozpore s decentralizovanou povahou a prísľubom najznámejšej kryptomeny," dodal.

Upozornenie: Investovanie do virtuálnych aktív (napr. bitcoinov) alebo investičných nástrojov spojených s virtuálnymi aktívami je spojené s viacerými rizikami, na ktoré upozornil EBA (Európsky orgán pre bankovníctvo) vo svojom článku "Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks" zo 17. marca 2021. Tieto varovania nájdete TU.

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kryptomeny

    Obchodovanie CFD kurzy online

    Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
    Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

    Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
    TOPlist TOPlist