Británii po desiatich rokoch hrozí recesia, libre potom historický prepad na úroveň dolára

Británii po desiatich rokoch … 9. august 2019 13:25   Kurzy mien   kurzy.cz

Britská ekonomika sa v druhom tohtoročnom štvrťroku nečakane prepadla, prvýkrát za viac ako šesť rokov. Mezikvartálny pokles predstavuje 0,2 percenta. Naposledy sa v rámci štvrťroku ostrovnej ekonomiky prepadlo v poslednom štvrťroku 2012, kedy však ešte Európou otriasala vtedajšia dlhová kríza, následok svetovej finančnej krízy.

Analytici oslovení agentúrou Bloomberg pritom v strednej hodnote svojich odhadov predpokladali, že britská ekonomika bude medzikvartálne stagnovať. Optimistickejší v porovnaní s realitou boli aj v odhade medziročného rastu ostrovnej ekonomiky. Čakali expanziu 1,4 percenta, ale skutočnosťou je za v druhom štvrťroku rast iba 1,2 percenta.

Slabší než očakávaný výkon britskej ekonomiky sťahuje jej menu, libru, zase o niečo bližšie k historickej parite s dolárom. Od začiatku sedemdesiatych rokov bol vzájomný kurz oboch mien úrovni jedna ku jednej najbližšie koncom februára 1985, kedy bolo za jednu libru možné zaobstarať len zhruba 1,05 dolára. Teraz kurz činí 1,2 doláre za libru. Ešte v lete 2008 pritom libra stála viac ako dva doláre. Parita s dolárom by pravdepodobne nastala po tom, čo by Británia tento rok v októbri vystúpila z Európskej únie bez dohody. Je možné, že na paritu britská mena klesne už pred vystúpením, ak bude trh dostatočne silno presvedčený o tom, že iná varianta ako "tvrdý brexit" neexistuje.

Britská libra oslabuje aj voči českej korune. V tomto roku zatiaľ voči českej mene stráca zhruba 2,5 percenta. Zo svetovo významných mien proti slovenskej korune tento rok viac oslabuje už len koruna švédska.

Prepad britskej ekonomiky v druhom štvrťroku je dôsledkom niekoľkých príčin. Bezprostredne plynie z toho, že firmy sa zbavovali zásob, ktoré nahromadili v očakávaní vystúpení Británie z EÚ, ktoré sa pôvodne malo odohrať 29. marca. Stav zásob od apríla do júna poklesol o 4,4 miliardy libier. Zníženie stavu zásob je však vplyv dočasných. Zo zásob žiadna ekonomika večne fungovať nemôže.

V nečakane slabom čísle sa zrkadlí ale aj závažnejšie príčiny, ktoré zďaleka nie sú len prechodného rázu, ako je trvajúci všeobecná neistota spätá s brexitem a opätovne rastúca pravdepodobnosť jeho tvrdej varianty a tiež obava z globálneho ekonomického spomalenia, spôsobeného v prvom rade obchodnej vojnou Spojených štátov a Číny. Z týchto dôvodov trpí napríklad britský priemysel.

V prebiehajúcom treťom štvrťroku by ostrovný ekonomika mala mierne rásť. Premiér Boris Johnson sa však netají tým, že je ochotný akceptovať tvrdý brexit. To bude investorov ďalej znepokojovať. V krajnom prípade tak nemožno vylúčiť, že by britská ekonomika vykázala prepad práve aj v období od júla do septembra, čo by značilo jej ponorenie do recesie. Naposledy sa v recesii ocitala pred viac ako desiatimi rokmi, v prvej polovici roka 2009.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavný ekonóm, CZECH FUND

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist