Britská vláda bojuje o dôveru trhov. Ruší plánované zníženie daní, libra posilňuje a dlhopisy sa upokojujú.

Britská vláda bojuje o … 17. október 2022 17:34   Kurzy mien   Patria Finance

Britská vláda bojuje o dôveru trhov. 

Zruší takmer všetky plánované zníženia daní, ktoré pred tromi týždňami predstavil kabinet konzervatívnej premiérky Liz Trussovej, čo trhy znepokojilo. Oznámil to dnes nový britský minister financií Jeremy Hunt. Libra po jeho vyhlásení voči doláru posilnila, zatiaľ čo výnosy štátnych dlhopisov oslabili.

V snahe upokojiť rozbúrené finančné trhy Hunt uviedol, že ruší "takmer všetky" zníženia daní oznámené minulý mesiac, a naznačil, že sa chystajú škrty vo verejných výdavkoch. Hunt uviedol, že plánované zníženie základnej sadzby dane z príjmu o jeden percentuálny bod, ktoré malo vstúpiť do platnosti budúci rok, sa neuskutoční.

"Rozhodol som, že základná sadzba dane z príjmu zostane na úrovni 20 % na neurčito, kým ekonomické okolnosti neumožnia jej zníženie," povedal Hunt. "Spolu s rozhodnutím neznížiť daň z príjmu právnických osôb a obnovením najvyššej sadzby dane z príjmu prinesú opatrenia, ktoré som dnes oznámil, každoročne približne 32 miliárd GBP (viac ako 909 miliárd Sk)," dodal.

Graf: Vývoj kurzu britskej libry k americkému dolaru

Zdroj - Patria.cz

Britský minister financií tiež oznámil obmedzenie cien energií s cieľom pomôcť domácnostiam. Namiesto dvoch rokov sa strop prehodnotí v apríli. "Po apríli 2023 uskutočníme pod vedením ministerstva financií revíziu spôsobu podpory účtov za energie. Cieľom je navrhnúť nový prístup, ktorý bude daňových poplatníkov stáť podstatne menej, ako sa plánovalo, a zároveň zabezpečí dostatočnú podporu pre tých, ktorí ju potrebujú," povedal.

Hunt v piatok nahradil Kwasiho Kwartenga vo funkcii. Pôvodne mal odstúpiť o dva týždne. Teraz sa snaží zabrániť strate dôvery investorov v Trussovu vládu a prepadu na dlhopisovom trhu, ktorý sa začal 23. septembra, keď Huntov predchodca oznámil sériu daňových škrtov.

Kwarteng však v tom čase neuviedol, ako by tieto výpadky v príjmoch do štátnej pokladnice nahradil. Plán na zníženie daní vystrašil finančné trhy, investori začali vo veľkom predávať britské štátne dlhopisy a britská libra prudko klesla. Bank of England kvôli tomu intervenovala, čo robí len zriedka. Varovala, že bez jej okamžitého zásahu by sa britské dôchodkové fondy v priebehu niekoľkých hodín zrútili.

 

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist