Ceny plynu v Európe prudko klesli

Ceny plynu v Európe … 25. október 2022 10:46   Komodity   X-Trade Brokers

Ceny plynu v Holandsku prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine klesajú pod 100 EUR/MWh. Dôvodom je skutočnosť, že zásobníky v Európe sú plné, pričom október bol veľmi teplý a na nasledujúce mesiace sa očakáva pomerne dobré počasie. Okrem toho krajiny EÚ stále pracujú na diverzifikácii ponuky a diskutujú o zavedení cenových stropov. Nie je však známe, či by sa to vzťahovalo na celý trh s plynom v EÚ, alebo len na ruský trh, keďže zavedenie stropu cien plynu len na plyn z Ruska by mohlo viesť k nižším transferom do juhoeurópskych krajín.

Okrem toho hodinové ceny plynu klesajú pod 0! Je to niečo podobné, čo sme videli na trhu s ropou WTI v roku 2020 a na kanadskom trhu s ropou. Treba poznamenať, že zásobníky v Európe sú naplnené na 93 % a pravdepodobné zapojenie slnečnej a veternej energie v súčasnosti znamená, že využívanie plynových elektrární klesá, takže dodávateľ môže byť ochotný platiť za odber plynu. Túto skutočnosť však treba považovať za anomáliu vzhľadom na to, že skôr či neskôr sa v Európe začne vykurovacia sezóna.

TTF klesá pod 100 EUR/MWh. Zdroj: Bloomberg, Twitter

Hodinové ceny plynu klesli pod 0! Vzhľadom na nadchádzajúce poveternostné faktory by sme to však mali považovať za krátkodobú anomáliu. Zdroj: ICE, Twitter

NATGAS - Plyn v USA sa po nedávnom prudkom poklese stabilizuje. Vykurovacia sezóna sa ešte nezačala, takže nemôžeme vylúčiť, že nedávny predajný tlak zosilnie. Zdroj: xStation5

 

Zdroj: X-Trade Brokers, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist