Česká koruna dnes ráno posilnila voči euru na najsilnejšiu úroveň od roku 2008

Česká koruna dnes ráno … 9. január 2023 13:10   Kurzy mien   Trinity Bank

Koruna dnes ráno posilnila voči euru na najsilnejšiu úroveň od roku 2008 a výrazne silnejšia je aj voči doláru. Pomáha mu boom na čínskych a ázijských trhoch po cicove a oslabenie výhľadu dolára.

Česká mena počas dnešného ranného obchodovania posilnila voči euru na absolútne najsilnejšiu úroveň od 3. novembra 2008, keď voči euru vzrástla na 23,927. Podľa údajov agentúry Bloomberg sa naposledy obchodovala na silnejšej úrovni 3. novembra 2008, keď posilnila na 23,865. Odvtedy nikdy nebola v nominálnom vyjadrení taká silná ako dnes, dokonca ani vtedy, keď vo februári 2011 dočasne prelomila hranicu 24,00 za euro.

Koruna dnes výrazne posilnila aj voči doláru, keď počas obchodovania vzrástla až na 22,394, čo je jej absolútne najsilnejšia úroveň voči americkej mene od 21. apríla minulého roka.

Dôvodom dnešného posilnenia koruny je ďalšie zlepšenie nálady na svetových trhoch a s tým súvisiaca väčšia ochota investorov vkladať svoje peniaze do mien, ktoré sú v porovnaní napríklad s americkým dolárom rizikovejšie. K zlepšeniu nálady došlo už v piatok v reakcii na spomalenie rastu miezd v USA. To znamená zmiernenie inflačných tlakov v najsilnejšej ekonomike sveta. Ak sa tieto tlaky dostatočne zmiernia, americká centrálna banka už nebude úrokové sadzby zvyšovať tak výrazne. To je dobrá správa pre akciové trhy, ale aj pre trhy s menami, ako je koruna, vo všeobecnosti. Uvoľnenie sprísňovania menovej politiky USA potom zmierňuje tlak na zhodnocovanie dolára aj z dôvodu nie príliš výrazných úrokových sadzieb na túto menu a na dolárové aktíva, čo opäť podporuje meny ako koruna.

Medzitým dnes prichádzajú pozitívne správy pre českú korunu aj z Číny. Tamojšie hospodárstvo sa otvára po tom, ako ho pekinský režim zbavil drakonických obmedzení. Okrem toho Peking podľa včerajších informácií podporí čínske domácnosti a podniky, aby lepšie zvládli návrat ekonomiky do normálu. Čínska ekonomika tak dostáva výrazný pozitívny impulz, ktorý sa prenáša aj do ďalších ázijských ekonomík, ako sú Taiwan a Kórea. Index MSCI Emerging Markets tak dnes vstupuje na tzv. býčí trh. K tomu zvyčajne dochádza, keď daný ukazovateľ akciového trhu stúpne aspoň o dvadsať percent v porovnaní s jeho najnižšou hodnotou. Tento index dosiahol svoje dno 24. októbra 2022. Odvtedy do dnešného dňa získal už niečo vyše dvadsať percent. Tvoria ho najmä čínske akcie, ale kľúčovú úlohu zohrávajú aj akcie iných rozvíjajúcich sa ekonomík, napríklad kórejských alebo taiwanských.

Česká ekonomika sa tiež všeobecne zaraďuje medzi rozvíjajúce sa trhy. Spomínaný rast ázijských rozvíjajúcich sa trhov v kombinácii so slabším tlakom na ďalšie zhodnocovanie dolára mal preto citeľný vplyv na rekordné zhodnocovanie českej koruny od roku 2008.  

Posilnenie koruny je dobrou správou pre tých Čechov, ktorí plánujú dovolenku v zahraničí. Tam budú mať lacnejšie nákupy, najmä ak smerujú do zahraničia, kde sa platí eurom. Posilnenie koruny však zlacní aj dovážaný tovar, napríklad elektroniku, ale aj ropu, ropné produkty a zemný plyn. Ide o položky, ktoré sa bežne obchodujú v dolároch. Posilnenie koruny tak prispeje k ich zlacneniu. Hoci voči doláru by mal byť ešte o niečo výraznejší, aby mal výraznejší vplyv na ceny pre konečných spotrebiteľov.

Je však pravda, že napríklad pohonné hmoty v Českej republike sú teraz relatívne lacné - aspoň v porovnaní s poslednými dvanástimi mesiacmi - čiastočne preto, že koruna posilňuje. Rovnako tak posilňovanie koruny môže uvoľniť trh s plynom. Vláda od začiatku januára obmedzila svoje ceny. Čím lacnejší - v prepočte na koruny - bude plyn na svetových trhoch, tým nižšie budú v konečnom dôsledku náklady českej vlády spojené s obmedzením. Ak silná koruna prispeje aj k lacnejšiemu plynu, vláda nebude musieť vynakladať toľko peňazí na kompenzáciu limitov, a preto sa nebude musieť tak zadlžovať a deficitovať, ako keby bola koruna slabšia.    

 

Lukáš Kovanda, PhD.

Hlavný ekonóm, Trinity Bank

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist