Česká koruna je najslabšia od polovice júla

Česká koruna je najslabšia … 15. september 2020 13:06   Kurzy mien   Komerční banka

Bežný účet českej platobnej bilancie v júli dosiahol prebytok vo výške 20,6 mld. Sk. Za dobrým výsledkom stojí z časti výraznejší prebytok v zahraničnom obchode vo výške 30 mld. Sk, avšak tu bolo prekvapenie relatívne malé. Zahraničný obchod má navyše po slabom období medzi marcom až májom čo doháňať. Za vysokým prebytkom na bežnom účte za júl stoja predovšetkým veľmi malý odhad odlivu dividend vo výške 6,1 mld. Sk, zatiaľ čo pred rokom v rovnakom období predstavoval viac ako 40 mld. Sk. Celý komentár na https://bit.ly/33k6uAk.

Vojtěch Benda, člen bankovej rady ČNB, v dnešnom rozhovore povedal, že nie je nutné už ďalej uvoľňovať menovú politiku. Očakáva tak dlhšie obdobie stabilných úrokových sadzieb. S plánovaným znižovaním dane z príjmu fyzických osôb by bol opatrný, pretože na zhoršenie stavu verejných financií môže negatívne zareagovať finančný trh.

Na globálnych trhoch sa dnes darilo. Akciové trhy rastú ako v Európe, tak aj v USA. Najmä trhom za Atlantikom pomohli správy o niekoľkých akvizíciách popredných technologických firiem. Na devízovom trhu sa euro vrátilo k posilňujúcemu trendu a voči doláru si pripísalo tri desatiny percenta. V regióne panovala stagnácia s výnimkou koruny. Tá si pripísala ďalšie straty a v závere obchodovania sa priblížila úrovni 26,70 za euro a je tak najslabší od polovice júla. Do strát ju dostal ďalší pokles úrokových sadzieb na trhu a najmä stále veľmi nízka aktivita. Podľa nás však ďalšie faktory na trhu stále hovorí v prospech silnejších hodnôt. K tým by sa podľa nás mala vrátiť s návratom trhu k štandardnej aktivite. Preto tak súčasnej úrovne považujeme za krátkodobú príležitosť výhodného zabezpečenie slabších hodnôt koruny do budúcnosti.

Forwardové body sa však v priebehu pandémie prepadli a neponúkajú už tak atraktívne zaistenie ako predtým. Naopak vyššia volatilita svedčí opčnom stratégiám, ktoré môžu vylepšovať úrovne, na ktorých sa dá zaistiť. Prípadne na rozdiel od forwardov sa dovoľujú do istej miery podieľať na priaznivom kurzovom vývoji.


Autor: František Táborský

Zdroj: Komerční banka, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist