Česká mena dnes vytrvalo klesá pod 25,00 za euro.

Česká mena dnes vytrvalo … 28. december 2021 19:09   Kurzy mien   Trinity Bank

Česká koruna dnes prvýkrát od februára 2020, teda od obdobia pred vypuknutím pandémie, na dlhšie obdobie posilnila pod psychologickú úroveň 25 Kč za euro. Podľa údajov agentúry Bloomberg tiež posilnila na najsilnejšiu úroveň od februára 2020, a to na 24,954 CZK/EUR.

Koruna ťaží z krokov, ale najmä zo slov Českej národnej banky, ktorá teraz sľubuje výrazné zvýšenie základnej úrokovej sadzby na prvý štvrťrok 2022. Doterajšie razantné sprísňovanie menovej politiky zo strany ČNB viedlo k tomu, že menové podmienky v Českej republike sa sprísňovali najrýchlejším tempom v ekonomicky vyspelom svete. Tým sa koruna stáva atraktívnejšou v očiach medzinárodných investorov, ktorí tak čoraz viac reagujú na realizované a signalizované zvyšovanie základnej úrokovej sadzby ČNB.

Výrazným zvýšením základnej úrokovej sadzby chce ČNB zmierniť inflačné očakávania obyvateľov a firiem v Českej republike v horizonte svojej menovej politiky, t. j. v prvej polovici roka 2023.

V súčasnosti trh očakáva zvýšenie základnej sadzby ČNB zo súčasnej úrovne 3,75 % na 4,5 % v prvom štvrťroku 2022. Nie je však vylúčené zvýšenie na 4,75 %. Zvýšenie na 4,75 % by znamenalo, že rozdiel medzi základnou úrokovou sadzbou ČNB a základnou úrokovou sadzbou Európskej centrálnej banky predstavuje 4,75 percentuálneho bodu, a je tak najvyšší od apríla 1999, t. j. prakticky počas celej existencie eura. 

Potenciálne najatraktívnejšia úroková sadzba koruny v porovnaní s eurom za takmer štvrťstoročie je samozrejme významným lákadlom pre medzinárodných investorov, ktorí do koruny presúvajú čoraz viac kapitálu, čo je v prvom rade príčinou jej posilňovania.

Koruna tak posilňuje výraznejšie ako porovnateľné regionálne meny, t. j. poľský zlotý a maďarský forint. Koruna v tomto roku posilnila voči euru o 4,9 %, zatiaľ čo zlotý voči spoločnej európskej mene oslabil o 0,9 % a forint o 1,8 %.

Dnes všetky tieto tri regionálne meny voči euru posilňujú. Medzi sviatkami je na svetových devízových trhoch tradične slabšia obchodná aktivita, čo môže podporovať ich zhodnocovanie. Objektívne však zmierňujú aj obavy z omikronu, relatívne nového variantu paktu, takže rizikovejším aktívam, ako sú akcie na Wall Street alebo práve stredoeurópske meny, sa darí.

Prvýkrát od februára 2020 koruna prelomila hranicu 25 korún za euro aj na Štedrý deň tohto roka a tiež včera, ale vždy len na krátky čas, nie tak trvalo a citeľne ako dnes.

Lukáš Kovanda, PhD.
Hlavný ekonóm, Trinity Bank

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist