Česká republika má najvyššiu infláciu v EÚ. V decembri 2023 si upevní prvenstvo v nelichotivom rebríčku Eurostatu

Česká republika má najvyššiu … 18. január 2024 15:55   Makroekonomika   Trinity Bank


Česká republika si v decembri 2023 upevnila svoje prvenstvo v poradí krajín EÚ podľa miery inflácie. Ako ukazujú dnes zverejnené údaje, v poslednom mesiaci minulého roka viedla Česká republika rebríček Eurostatu ešte presvedčivejšie ako v novembri.

V decembri 2023 sa úroveň spotrebiteľských cien v Českej republike medziročne zvýšila o 7,6 %. Druhý najvýraznejší medziročný rast cien v EÚ zaznamenalo Rumunsko so sedempercentným zvýšením cenovej hladiny a na treťom mieste skončilo Slovensko s mierou inflácie 6,6 %.

Relatívne vysoká inflácia v Českej republike - vysoká prinajmenšom podľa štandardov EÚ - má niekoľko príčin. Sú to najmä geografická blízkosť k Rusku, relatívne vysoká predvojnová závislosť na ruských energiách, relatívne vysoká energetická náročnosť českého priemyslu, vysoký podiel priemyslu na výkone ekonomiky, prehriaty trh práce, prehriaty trh nehnuteľností a výrazné tempo zadlžovania sa počas covidu, ako aj výrazné tempo rastu bilancie Českej národnej banky počas intervencií za slabšiu korunu v rokoch 2013 až 2017. Platí tiež, že súčasná česká vláda sa rozhodla obmedziť ceny energií v roku 2022 pomerne neskoro a s relatívne malou razanciou, čo ešte viac posilnilo inflačné tlaky v domácej ekonomike.

V tomto roku by mala inflácia v Českej republike výraznejšie klesnúť. Očakáva sa, že priemerná ročná miera inflácie sa bude pohybovať okolo troch percent. Veľkou neznámou je však rozsah tohtoročnej januárovej revalvácie a vplyv cien energií, najmä ich regulovanej zložky. ČSÚ zverejní údaje o januárovej medzimesačnej inflácii vo februári. Dynamika januárového zvýšenia miery inflácie do značnej miery ovplyvní vývoj inflácie v priebehu celého tohto roka. Trh v súčasnosti vsádza na to, že kľúčová úroková sadzba Českej národnej banky by mohla v tomto roku klesnúť zo súčasnej úrovne 6,75 % na 3,75 %, a to ruka v ruke s poklesom inflácie.
 

Lukáš Kovanda, PhD.
Hlavný ekonóm, Trinity Bank

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist