ČNB v stredu znížila sadzby

ČNB v stredu znížila … 21. marec 2024 11:03   Kurzy mien   Česká spořitelna

ČNB včera podľa očakávania znížila sadzby o 50 bázických bodov. Zameral by som sa tu na niekoľko bodov, ktoré vyplynuli z tlačovej konferencie. 

Po prvé, koruna. Na jej adresu bolo povedané, že jej vývoj by predstavoval riziko, ak by sa kurz ďalej oslaboval. Musím sa priznať, že som očakával výraznejšiu intervenciu proti slabej korune, ktorá sa stala proinflačným rizikom. Z tlačovej konferencie teda teraz vyplýva, že predstavenstvu (aspoň jeho väčšine) vyhovuje súčasná úroveň koruny k euru okolo 25,2 EUR/CZK a nevyhnutne nepreferuje korekciu koruny.

Z hľadiska výmenného kurzu by to teraz mohlo viesť k stabilizácii v blízkosti súčasnej úrovne. Po februárovom zasadaní ČNB sme už našu prognózu pre kurz koruny zmenili, pričom na apríl sme stanovili úroveň 25,15 voči euru a mierne posilnenie v druhej polovici tohto roka. Po včerajšku nie je dôvod na jej výraznú zmenu. Dôvodom (nami) očakávaného zhodnotenia je jednak oživenie českej ekonomiky a jednak korekcia trhových očakávaní, ktoré sú podľa nás príliš optimistické pre vývoj sadzieb ČNB (my očakávame repo sadzbu na konci roka 2024 na úrovni 4 %, trh na úrovni 3,5 %).
Druhou témou bola neutrálna úroková sadzba. Ide v podstate o rovnovážnu úrokovú sadzbu, ktorá je v súlade s potenciálom ekonomiky a so stabilnou infláciou (nie je ani inflačná, ani protiinflačná).

Naposledy sa spomínalo, že Banková rada bude zvažovať zníženie sadzieb. A včera bolo oznámené, že ČNB predstaví svoj pohľad na jej hodnotu v máji. Zatiaľ (v súčasnosti) v rámci ČNB pravdepodobne neexistuje konsenzus o jej výške, takže pravdepodobne najskôr v máji.

Neutrálnu sadzbu, podobne ako mnohé iné veličiny v ekonomike, nie je možné presne určiť. Existujú o nej len odhady, často s veľkou neistotou (široké intervaly spoľahlivosti), a navyše sa neutrálna sadzba môže v čase meniť. 

Z komunikácie ČNB sa mi zdá, že súčasná rada (alebo jej časť) môže v súčasnosti vnímať neutrálnu sadzbu ako vyššiu, ako ČNB predpokladala vo svojich modeloch. Ak by ju ČNB posunula vyššie, výrazne by to zmenilo prognózu, prinajmenšom v tom zmysle, že úrokové sadzby by tak výrazne neklesali (ČNB by v súčasnom cykle znižovania sadzieb skončila s vyššou repo sadzbou).

To by malo výrazný vplyv na trhové sadzby vrátane výnosov. Napríklad teraz očakávame, že výnosy 10Y českých štátnych dlhopisov, berúc do úvahy údaje z nášho posledného Mesačníka, by sa mali pohybovať niekde okolo 2,9 % na 12/2026. Neutrálne zvýšenie sadzieb by zmenilo našu prognózu na približne 3,1 %. Preto je to také významné a musíme s touto možnosťou počítať.

Jiří Polanský, analytik Českej sporiteľne 

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist