ČNB začína cyklus uvoľňovania menovej politiky (Komentár)

ČNB začína cyklus uvoľňovania … 21. december 2023 17:07   Kurzy mien   Komerční banka


Česká národná banka na dnešnom zasadnutí znížila úrokové sadzby o 25 bb. Základná repo sadzba tak po roku a pol stability na úrovni 7 % klesla na 6,75 %. Tento krok bol v súlade s konsenzom trhu, pričom sme očakávali, že úrokové sadzby dnes zostanú nezmenené.

Obavy Rady guvernérov z budúcoročnej inflácie tak pravdepodobne prevážili slabé údaje prichádzajúce z ekonomiky. Ekonomike sa stále nedarí. Po tom, čo v druhej polovici minulého roka prešla miernou recesiou a potom v prvej polovici tohto roka zhruba stagnovala, domáci HDP v treťom štvrťroku opäť klesol, a to medzikvartálne o 0,5 %. Tlmený vývoj ekonomiky je spôsobený najmä nízkou spotrebou domácností, ktorá odráža výrazný pokles kúpnej sily miezd. Nízky domáci dopyt sa prejavuje aj v utlmených spotrebiteľských cenách. Skutočnosť, že ekonomické údaje poukazujú na potrebu znížiť úrokové sadzby, však nie je nová. Pre zníženie sadzieb existovali silné fundamentálne argumenty už v novembri, ako naznačovala vtedy zverejnená prognóza ČNB. Banková rada však vtedy uprednostnila obavy z ďalšieho vývoja inflácie.

Riziká vyššej inflácie v budúcom roku sa od novembrového zasadnutia skôr zintenzívnili. Všetko to vyvolalo oznámenie Energetického regulačného úradu o zvýšení regulovaných cien energií, ku ktorému sa pridali vyhlásenia niektorých maloobchodníkov o pripravovanom zvyšovaní cien. Je takmer isté, že inflácia v budúcom roku výrazne klesne, otázkou však je, ako veľmi. Inými slovami, stále nie je jasné, na akej úrovni sa inflácia v budúcom roku nakoniec ustáli. Do značnej miery o tom rozhodne januárový údaj. Očakávame, že inflácia v budúcom roku dosiahne v priemere 2,8 %, keďže sa domnievame, že práve slabý dopyt bude držať rast cien na uzde.

Dnešné rozhodnutie bankovej rady možno považovať za pozitívny signál. Doteraz sa Banková rada príliš neriadila ekonomickými údajmi ani odporúčaniami expertného aparátu centrálnej banky. Obavy o úroveň inflácie v budúcom roku sú oprávnené, ale v kombinácii s veľmi slabou ekonomikou je ťažké odôvodniť ponechanie repo sadzby na úrovni 7 %.

Očakávame, že úrokové sadzby budú v budúcom roku pomerne rýchlo klesať, ale Banková rada bude pravdepodobne vo februári naďalej opatrná. Očakávame, že na februárovom zasadaní ČNB opäť zníži sadzby o 25 bázických bodov. Vyššie tempo znižovania úrokových sadzieb by malo prísť po zverejnení inflácie za január, ku ktorému dôjde presne týždeň po februárovom zasadaní. Základná repo sadzba by mala podľa našej prognózy dosiahnuť 4 % na konci roka 2024. O tom, ako veľmi budú úrokové sadzby klesať v budúcom roku, však pravdepodobne rozhodne januárová inflácia, ktorá do veľkej miery určí úroveň medziročného rastu spotrebiteľských cien na celý rok 2024.

Autor: Martin Gürtler

 

 

Zdroj: Komerční banka, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist