Čo sa deje na trhu s meďou, zlatom, platinou a ropou?

Čo sa deje na … 18. august 2019 22:43   Komodity   SaxoBank

Čo nám v tejto chvíli hovoria grafy o smerovaní medi, zlata, platiny a surovej ropy? Meď vykazuje vidinu dobrého krátkodobého vývoja a skôr ako na zlato sa v krátkom období zamerajte na platinu. Ropa potom zostáva pod vplyvom obchodnej debaty USA a Číny aj obmedzovania produkcie zo strany OPECu.

Meď tento týždeň poskočila nahor po tom, čo Trumpová vláda rozhodla o obnovení diskusií s Čínou a zároveň odložila uvalenie ciel z 1. septembra na 15. decembra. Hoci už teraz opäť vnímame mierne oslabenie, schopnosť medi zvládnuť zhoršenie fundamentálnych aj technických vyhliadok by mohla naznačovať dobrý krátkodobý vývoj.
Po nepodarenom pokuse dostať sa pod hranicu 2,57 USD / libra na týždennom grafe by sa technické vyhliadky mohli zlepšiť. Fundamentálne vyhliadky sú zaťažené obavami z toho, že obchodná vojna povedie k výraznejšiemu spomaleniu globálneho rastu a rozdrví dopyt od dvoch najväčších spotrebiteľov sveta.
Makroekonomické fondy hľadajú ochranu pred recesiou a nahromadili rekordné krátke pozície vo futures medi. Počas dvoch týždňov dokázali manažéri fondov viac ako zdvojnásobiť svoje čisté krátke pozície na 74,6 tisíc lotov. Pokračujúce krytie krátkych pozícií nájde oblasť rezistencie na 2,67 USD / libra a najmä na 2,70 USD / libra.

Čo sa týka zlata, po oznámení o amerických clách došlo k prudkému poklesu o 55 USD / uncu z 1 535 USD / uncu. To skôr naznačilo, ako preľudnený obchod so zlatom teraz je, než aby to ukazovalo na zmenu fundamentálnych vyhliadok. Zatiaľ si udržiavame byčí pohľad na vývoj zlata podporený rýchlym poklesom globálnych výnosov a faktom, že centrálne banky vstupujú do režimu uvoľňovania. V krátkom období však stojí za to zamerať sa na platinu, ktorá v priebehu poklese globálnych tržieb aj výroby automobilov zažíva krušné časy.
Diskont voči zlatu dosiahol rekordnú úroveň 668 USD a potom sa zotavil na súčasných 650 USD. Kým špekulatívne dlhé zlaté pozície dosiahli v týždni do 6. augusta rekordných maxím, ich náprotivok u platiny je presne na päťročnom priemere a vôbec sa nepohol. Obchodníci, ktorí sa obávajú technickej korekcie zlata, možno zistia, že sa im oplatí prejsť na platinu.

Surová ropa sa minulý mesiac obchodovala v takmer 15% intervale s pokračujúcou degradáciou rastu globálneho dopytu, ktorá len mierne vyvažuje postupujúce obmedzovania dodávok zo strany OPECu a ďalších krajín. Jedným z kľúčových prejavov je kontrakcia diskontu WTI voči Brent z júnových 11 USD / barel na súčasných 4,5 USD / barel. Spread sa zúžil v reakcii na globálne spomalenie, ktoré zasiahlo ropu Brent, ktorá je používaná ako globálne meradlo, a kvôli zvýšeným obavám, že americkí producenti bridlicovej ropy budú mať problémy so splnením svojich cieľov pre rast produkcie. Navyše rad producentov pokračuje so značnými finančnými výdavkami a spolieha sa na finančnú podporu, aby vôbec mohla ďalej fungovať.
Kým sa ropa Brent zotavila späť nad 60 USD / barel, technické vyhliadky pre WTI vyzerajú o niečo lepšie, pretože opäť našla podporu nad 50 USD / barel. Trend zotrvanie v rozmedzí bude zrejme pokračovať, kým bude pozornosť upriamená na obchodné debaty medzi Čínou a Spojenými štátmi a pokračujúce obmedzovanie produkcie zo strany OPECu na čele so Saudskou Arábiou.
Nasledujúci graf WTI naznačuje možnú rezistenciu na 68,80 USD / barel, čo je terajší maximum trende od aprílových maxím.

 Zdroj: Saxo Bank

O autorovi:
Ole Hansen začal pre Saxo Bank pracovať v roku 2008 a od roku 2010 pracuje ako hlavný komoditný stratég. Jeho prácou je tvorba stratégií a analýz globálnych komoditných trhov definovaných fundamentálnymi ukazovateľmi, náladou trhu a technickým vývojom.
Ole Hansen je autorom týždenných správ, ktoré mapujú vývoj na trhoch s komoditami a súčasne klientom poskytujú názory na obchodovanie v rámci značky SaxoStrats. Pravidelne prispieva do vysielania aj tlačených médií ako sú CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Pred príchodom do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 rokov v londýnskej City ako v obchode tak aj v oblasti multi-asset hedgeových fondov.

 

Zdroj: SaxoBank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist