Duševné zdravie mladých ľudí sa zhoršuje na pozadí smartfónov a sociálnych médií

Duševné zdravie mladých ľudí … 29. máj 2023 13:03   Makroekonomika   Česká spořitelna

Údaje ukazujú, že s tínedžermi nie je niečo v poriadku. Bez ohľadu na to, na ktorý ukazovateľ sa pozriete, duševné zdravie mladých ľudí sa rúca. A bod zlomu je až desivo podobný: rok 2010 plus mínus jeden alebo dva roky. Môžeme tento bod zlomu spojiť s finančnou krízou? Po finančnej kríze však nastalo pomerne dlhé obdobie hospodárskeho rastu, ktoré zastavil až covid. Je to však aj obdobie, keď sa smartfóny stali všadeprítomnými.

Prudko sa zvýšil podiel tých, ktorí sa považujú za neúspešných, ktorí si robia priveľa starostí a ktorí sú nespokojní so svojím životom. Zvýšil sa podiel stredoškolákov, ktorí tvrdia, že ich život často nemá zmysel. Podobné trendy možno pozorovať na oboch stranách Atlantiku. Vo Francúzsku sa počet depresií medzi mladými ľuďmi vo veku 15 až 24 rokov za posledných desať rokov zvýšil štvornásobne.

Čím viac času trávia tínedžeri na sociálnych sieťach, tým horšie je ich duševné zdravie. Platí to najmä pre dievčatá, ktoré trávia na sociálnych sieťach viac času.

U britských tínedžerov, ktorí trávia na sociálnych médiách päť a viac hodín denne, je dva- až trikrát vyššia pravdepodobnosť, že sa budú sebapoškodzovať, ako u ich menej online rovesníkov. Podiel mladých ľudí so samovražednými myšlienkami sa zvyšuje. A stúpa aj počet samovrážd.

Boj proti závislosti od sociálnych médií je ťažký, pretože nemôžete zabrániť ľuďom používať smartfóny a aplikácie. Môže pomôcť vzdelávanie? Regulácia? Abstinencia?

Ak sa chcete dozvedieť viac v koncentrovanej forme na tému duševného zdravia mládeže a vplyvu smartfónov a sociálnych médií, odporúčam podcast NYT (platený), kde (vždy skvelý) Ezra Klein (kriticky) vedie rozhovor s Jean Twengeovou, psychologičkou a autorkou kníh "iGen" a "Generations".

Autor: David Navrátil

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist