ECB sa obáva problémov bánk. Opäť brzdí bonusy a dividendy.

ECB sa obáva problémov … 7. október 2022 12:18   Investovanie   Patria Finance

Podľa zdrojov agentúry Bloomberg Európska centrálna banka vyvíja tlak na "vybrané banky", aby obmedzili pohyblivé zložky odmien zamestnancov bánk a obmedzili vyplácanie dividend. Podľa zdrojov oboznámených so situáciou sa regulačný orgán podľa agentúry Bloomberg obáva problémov alebo dokonca zlyhania bánk v súvislosti s energetickou krízou a očakáva prudký pokles európskeho hospodárstva v budúcom roku.

Podľa zdrojov agentúry Bloomberg je tento rastúci tlak reakciou na zverejnené "býčie" scenáre od UniCredit SpA, Commerzbank alebo Deutsche Bank. Podľa zdrojov sa tieto scenáre nepáčia regulátorovi z hľadiska nedostatočného zohľadnenia rastúcej inflácie a úrokových sadzieb smerom k vplyvu na ekonomiku a z hľadiska konania bánk z hľadiska nedostatočného dôrazu na tvorbu rezerv na potenciálne úverové straty. "Zo strany bánk existuje určitá neochota viesť serióznu diskusiu s regulátorom," povedal podľa agentúry Bloomberg Andrea Enria, šéf orgánu dohľadu ECB. Európa podľa neho čelí rozsiahlemu makroekonomickému šoku, ktorý treba brať s mimoriadnou vážnosťou a opatrnosťou.

ECB už skôr vyjadrila svoju pripravenosť zasiahnuť, ak sa domnieva, že "zámery bánk v oblasti bonusov nie sú primerané ekonomickým rizikám". Obmedzenia presadila v súvislosti s pandémiou Covid a následne prinútila niekoľko bánk vrátane Deutsche Bank, UniCredit a BNP Paribas obmedziť svoje plány bonusov na rok 2020.

Mediálne oddelenie ECB bolo požiadané o komentár, ktorý však odmietlo poskytnúť.

Dividendy zvyčajne svojou výškou prevyšujú účinok bonusov, ale v prípade niektorých bánk je to aj naopak, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na Deutsche Bank. Tlak ECB prichádza v čase, keď banky po vysokých ziskoch dosahujú dobré obchodné výsledky. Viaceré banky tiež sľubujú investorom odškodnenie práve po uplynutí obmedzených zmluvných rokov. Ako poznamenáva agentúra Bloomberg, pre samotnú ECB môže súčasný tvrdý prístup v tomto smere predstavovať problém. Ako napríklad uviedla Enria vo svojom nedávnom vyhlásení, práve varovanie ECB pred prudkým nárastom úverového rizika na začiatku krízy bolo jedným z faktorov, ktoré dramaticky posilnili pesimizmus na trhoch.

ECB v roku 2020 zaviedla pre banky prísnu požiadavku na povinné minimálne rezervy, čo v tomto roku vyvolalo tlak na ziskovosť bánk. Regulátor tiež de facto zastavil vyplácanie dividend a spätné odkúpenie akcií, čo znížilo trhové ocenenie obchodovaných bánk. Samotná ECB bola za to podrobená veľkej kritike. Tieto opatrenia ECB od roku 2021 pomaly zmierňovala, ale - ako vidíme teraz - nahrádza ich snaha o "zodpovedný prístup orientovaný na budúcnosť", ktorý sa zameriava na dividendy aj bonusy.



Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist