Energetická kríza sa ešte neskončila

Energetická kríza sa ešte … 22. máj 2023 15:57   Komodity   kurzy.cz

Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol na víkendovom samite G-7 povedal, že Európa urobila veľký kus práce v snahe vyrovnať sa s energetickou krízou spôsobenou reakciou na vojnu na Ukrajine, ale zatiaľ sa jej nepodarilo krízu úplne prekonať. Tento rok bude Európa čeliť 3 kľúčovým výzvam

Podľa Birola Európa výrazne znížila svoju závislosť od dodávok energie z Ruska. Transformáciou svojho energetického trhu sa jej podarilo znížiť podiel ruského plynu na svojom energetickom mixe len na 4 %, došlo k výrazným úsporám energie a ďalšiemu zrýchleniu rozvoja obnoviteľných zdrojov energie a v neposlednom rade sa jej podarilo naplniť svoje zásobníky nad predtým obvyklú úroveň. Vďaka všetkým týmto snahám sa Európe darí odvracať hrozbu hospodárskej recesie.

Pre nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu vidí Birol 3 hlavné rizikové faktory, ktoré by mohli spôsobiť vážne komplikácie, a to aj napriek všetkým uvedeným úspechom.
Prvým je rastúci dopyt po energii v Číne, ktorý vychádza z pokračujúceho oživenia tamojšieho hospodárstva. V druhej polovici roka sa predpokladá výraznejší rast čínskeho dopytu po LNG.

Čína je tiež významným dovozcom ropy, ktorá bude v tomto roku pravdepodobne zodpovedná až za 60 % celkového rastu svetového dopytu.

Ďalším významným rizikom pre vývoj európskej energetickej krízy je dlhový strop USA a hrozba platobnej neschopnosti USA v prípade jeho nezvýšenia. Ak by sa strop nepodarilo posunúť, je veľmi pravdepodobné, že hospodárstvo USA by sa rýchlo prepadlo do recesie, čo by viedlo k zníženiu celkovej úrovne dopytu na trhu.

Tretím významným rizikom je, že Európa sa napriek všetkému úsiliu nemusí úplne zbaviť závislosti od ruských dodávok. Zároveň je táto otázka v súčasnosti veľmi spolitizovaná, čo by mohlo priniesť vážne problémy a výzvy v nasledujúcej vykurovacej sezóne. V tejto súvislosti Birol očakáva, že skupina G-7 a európske krajiny vo všeobecnosti sa zdržia akéhokoľvek obnovenia dohôd o dodávkach energie, a odklon od ruských dodávok považuje za definitívny.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist