Energia: niekoľko naj faktov

Energia: niekoľko naj faktov 19. september 2022 15:36   Komodity   Research

Najväčšie svetové elektrárne sú jadrové a vodné. Čínska priehrada Tri rokliny má kapacitu 22,5 GW a ročne vyrobí 110 TWH. Kórejská jadrová elektráreň Kori má kapacitu 7,5 GW a vyrába 50 TWH ročne (stavajú sa ďalšie bloky, takže kapacita bude rásť). Obe elektrárne sú bezemisné (áno, ich výstavba nie je bezemisná).

Najväčšou uhoľnou baňou je North Antelope Rochelle vo Wyomingu, ktorú prevádzkuje spoločnosť Peabody Energy. V roku 2019 vyrobila 85 MWpa, čo zodpovedá 190 TWH využiteľnej energie, teda 0,3 % celkovej svetovej produkcie. Uhoľný priemysel je značne rozptýlený. Napríklad Čína prevádzkuje 4 000 baní.

South Pars/North Dome je najväčším energetickým aktívom na svete. Spoločne s ním sa o ňu delia Katar a Irán. Poskytuje 2 900 TWH užitočnej energie = 4 % svetovej energie a 20 % svetového LNG.

Najväčšie riziko pre globálnu energetickú bezpečnosť by predstavoval zákaz frakovania. Frakovanie v preklade znamená hydraulické štiepenie a je to technika ​​ťažby ropy a zemného plynu. Frakovanie je negatívne nielen z dôvodu vplyvu na životné prostredie flóry, fauny, vody a pôdy, ale aj z hľadiska nebezpečenstva, ktoré predstavuje pre zdravie ľudí. V priebehu jedného roka by sa tak celosvetová výroba energie znížila približne o 2 %. To je trojnásobok vplyvu uzavretia najväčšieho ropovodu na svete (Družba) a najväčšieho plynovodu na svete (Nord Stream 1). 

Európa má zásoby bridlicového plynu, ktoré pokrývajú 30-násobok jej ročnej spotreby. Bridlicový plyn je plyn "uložený" priamo v bridliciach a v ostatných rokoch jeho ťažba rapídne rastie. V roku 2009 tvoril už 14% celkovej americkej ponuky zemného plynu. Ide o nekonvenčný druh zemného plynu, ktorý obsahuje prevažne metán a nachádza sa vo veľkých hĺbkach (1,5 až 6 km) v geologických celkoch zložených z ílovitej bridlice. Proces, ktorý sa pri jeho ťažbe využíva, sa nazýva hydraulické štiepenie alebo frakovanie. Táto technológia však čelí nedôvere zo strany verejnej mienky. Avšak práve pre znižovanie závislosti od ruského plynu by mohol mať tento prístup kľúčovú úlohu. Najkvalitnejšie zdroje sú na Ukrajine, nasleduje Rumunsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo a Bulharsko. Bridlicový plyn sa v rámci Európy v súčasnosti reálne ťaží jedine na území Ukrajiny. 

Zdroj: Research, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist