EÚ predlžuje obchodné výhody pre Ukrajinu

EÚ predlžuje obchodné výhody … 9. jún 2023 11:08   Ekonomika   Európska komisia

Pozastavenie dovozných ciel, kvót a opatrení na ochranu obchodu uvalených na ukrajinský vývoz do Európskej únie (tzv. autonómne obchodné opatrenia) bolo predĺžené o ďalší rok. Tento krok, ktorý jasne dokazuje neochvejnú podporu EÚ Ukrajine, pomôže zmierniť ťažkú situáciu ukrajinských výrobcov a vývozcov spôsobenú nevyprovokovanou a neodôvodnenou vojenskou agresiou Ruska.

EÚ do 15. septembra 2023 postupne zruší výnimočné a dočasné preventívne opatrenia na dovoz pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien z Ukrajiny, ktoré boli prijaté 2. mája 2023 na základe ochrannej doložky nariadenia o autonómnych obchodných opatreniach. Rozsah týchto opatrení sa ďalej znižuje zo 17 na 6 colných položiek pre štyri dotknuté výrobky. Tieto dočasné a cielené opatrenia boli prijaté z dôvodu logistických obmedzení súvisiacich s týmito výrobkami v Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku za predpokladu, že členské štáty nezachovajú žiadne reštriktívne opatrenia. Postupné zrušenie umožní výrazne zlepšiť cesty solidarity a riešiť problémy súvisiace s vývozom ukrajinského obilia z krajiny pred tohtoročnou žatvou.

Tieto opatrenia sú naďalej potrebné na obmedzené obdobie vzhľadom na výnimočné okolnosti vážnych logistických obmedzení a obmedzenej kapacity skladovania obilia pred sezónou zberu v uvedených piatich členských štátoch. Podľa dohody bola zriadená spoločná platforma na koordináciu úsilia Komisie, Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny s cieľom zlepšiť obchodné toky medzi Úniou a Ukrajinou vrátane tranzitu poľnohospodárskych výrobkov. Výkonný podpredseda Valdis Dombrovskis vedie tento proces na politickej úrovni. Prvé úvodné stretnutie tejto koordinačnej platformy sa uskutočnilo 2. júna na technickej úrovni.

Zlepšenie solidárnych trás bude preto monitorovať táto platforma pre uľahčenie vývozu.

V prípade, že tranzitu ukrajinského tovaru bránia neprimerane zaťažujúce požiadavky v jednom alebo viacerých z piatich členských štátov, Komisia opätovne posúdi, či pretrvávajú vecné podmienky na zavedenie týchto preventívnych opatrení.

Tieto výnimočné a dočasné opatrenia plne rešpektujú pevný záväzok EÚ podporovať Ukrajinu a zachovať jej schopnosť vyvážať obilniny, ktoré sú nevyhnutné na zásobovanie sveta a udržiavanie nízkych cien potravín vzhľadom na výzvy, ktoré predstavuje nevyprovokovaná ruská agresia.

Súvislosti

Autonómne opatrenia na liberalizáciu obchodu s Ukrajinou, ktoré sa uplatňujú od 4. júna 2022, mali pozitívny vplyv na obchod Ukrajiny s EÚ. Spolu so solidárnymi trasami prispeli k zachovaniu obchodných tokov z Ukrajiny do EÚ v roku 2022, a to napriek narušeniam spôsobeným vojnou a všeobecnému trendu výrazného poklesu celkového ukrajinského obchodu.

Tieto opatrenia, ktoré sú jednostranné a dočasné, výrazne rozširujú rozsah liberalizácie ciel v rámci prehĺbenej a komplexnej zóny voľného obchodu medzi EÚ a Ukrajinou tým, že pozastavujú všetky zostávajúce clá a kvóty, ako aj antidumpingové clá a ochranné opatrenia na dovoz z Ukrajiny v čase, keď ich Ukrajina potrebuje.

Výnimočné a dočasné preventívne opatrenia na dovoz obmedzeného počtu výrobkov z Ukrajiny nadobudli účinnosť 2. mája 2023 a mali trvať do 5. júna 2023.

Opatrenia sa týkajú len štyroch poľnohospodárskych výrobkov (pšenica, kukurica, repka olejná a slnečnicové semená) s pôvodom na Ukrajine Sú cielenejšie, pokiaľ ide o rozsah pôsobnosti, a nebudú sa vzťahovať na osivá na siatie. Počas tohto obdobia sa tieto výrobky môžu naďalej prepúšťať do voľného obehu vo všetkých členských štátoch Európskej únie okrem Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Tieto výrobky sa môžu naďalej pohybovať v rámci týchto piatich členských štátov alebo cez ne v rámci spoločného colného režimu tranzit alebo môžu byť určené pre krajinu alebo územie mimo EÚ.

Citácie

Od začiatku rozsiahlej vojny, ktorú Rusko vedie už rok, považuje EÚ za svoju prioritu udržať ukrajinskú ekonomiku v chode.

Predĺženie liberalizácie obchodu o jeden rok je prejavom našej neochvejnej podpory s cieľom pomôcť Ukrajine udržať si obchodné postavenie voči zvyšku sveta a zároveň prehĺbiť obchodné vzťahy s EÚ.

Postupne tiež rušíme dočasné preventívne opatrenia na dovoz pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien z Ukrajiny a vytvorili sme koordinačnú platformu s cieľom výrazne zlepšiť solidárne trasy EÚ, aby sa predišlo prekážkam v obchode. Európska komisia je pripravená konať, ak vnútroštátne zákazy obchodu zabránia tomu, aby sa ukrajinský poľnohospodársky tovar dostal do krajín, kde je potrebný.

Autor: Valdis Dombrovskis, výkonný podpredseda Komisie zodpovedný za obchodnú politiku - 05/06/2023

Zdroj: Európska komisia, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist