Globálne problémy s bývaním sa začínajú prejavovať

Globálne problémy s bývaním … 14. december 2022 13:39   Investovanie   Research

S agresívnym rastom úrokových sadzieb na úroveň, ktorá bola naposledy zaznamenaná pred viac ako desiatimi rokmi, sú nehnuteľnosti celosvetovo pod tlakom. Celosvetový pokles akcií realitných spoločností v tomto roku predstavuje 24 %, čo je horšie ako 17 % pokles širších akcií, pričom takmer najslabšie sú akcie REIT (angl.: real estate investment trusts) zamerané na bývanie.

Rastúce úrokové sadzby ešte zhoršili už aj tak vysoké ceny nehnuteľností na bývanie, úroveň zadlženosti a len čiastočné pandemické oživenie na mnohých trhoch. Keďže sadzby vo väčšine krajín naďalej rastú, tieto základné tlaky sa budú len zvyšovať. Ak sa však neskôr v roku 2023 začne prejavovať znižovanie sadzieb zo strany FEDu, investori sa môžu presunúť do tradičných titulov citlivých na úrokové sadzby, ako sú napríklad REITs.

GLOBÁLNE

USA zaznamenali jeden z najdramatickejších nárastov cien nehnuteľností za posledné roky, keď v marci dosiahli vrchol na úrovni 20,8 % (pozri graf) a potom klesli, keďže 30-ročné fixné sadzby hypoték prekročili 7 %.

Podobne aj rast cien v Spojenom kráľovstve dosiahol v marci vrchol na úrovni 14,3 % a potom klesol. Situáciu ešte zhoršilo zvýšenie sadzieb hypotekárnych úverov inšpirované Trussovej vládou. Miera vlastníctva bytov na týchto trhoch dosahuje 65 %, čo robí ceny nehnuteľností horúcou témou, ale nie sú jediné. Ceny vo Švédsku klesli za šesť mesiacov o 14 %, k čomu prispela vysoká kombinácia variabilných sadzieb, a dokonca aj v Nemecku došlo k prudkému spomaleniu.

DÔSLEDKY

Spôsobuje to globálnu hospodársku katarziu v podobe zhoršenia spotrebiteľskej nálady a negatívneho "efektu bohatstva". Americké rezidenčné REIT (angl.: real estate investment trusts), približne 15 % sektora, klesli v tomto roku o viac ako 25 % a prekonali ich len kancelárske REIT, keďže napríklad približne 50 % ľudí v USA stále pracuje z domu. Špecializované REIT (herne, billboardy), letoviská a maloobchod sa stali bezpečnejšími prístavmi. Čína je akousi vyvrheľskou krajinou, ktorá už teraz zápasí s predimenzovaným a nadmerne zadlženým sektorom nehnuteľností.

Autor: Ben Laidler, eToro

 

Zdroj: Research, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist