Globálny ekonomický výhľad cien ropy september 2022

Globálny ekonomický výhľad cien … 3. október 2022 11:10   Komodity   kurzy.cz

Napätie na fyzickom trhu s ropou sa zmiernilo po obnovení vývozu ropy z Líbye a pokračujúcom uvoľňovaní ropy zo strategických rezerv členských krajín IEA. Vývoz ropy z USA je vysoký.

Na druhej strane, dopyt v rafinériách klesá s blížiacim sa obdobím sezónnej údržby. Dovoz ropy do Číny je slabý v dôsledku nízkeho domáceho dopytu aj obmedzení vývozu ropných produktov z Číny.

Investori výrazne znížili čisté dlhé pozície v rope v dôsledku obáv zo spomalenia globálneho hospodárskeho rastu. V dôsledku týchto faktorov cena ropy Brent za tri mesiace klesla približne o 30 USD za barel z júnových maxím nad 120 USD za barel. Pokles cien benzínu bol ešte výraznejší, keď silná aktivita rafinérií viedla k poklesu rafinérskych marží v dôsledku neočakávane nízkeho dopytu počas letnej motoristickej sezóny na severnej pologuli.

Dopyt po iných ropných produktoch (nafta, vykurovací olej) však rastie v dôsledku závratne vysokých cien plynu.

IEA očakáva, že nahradenie ropných produktov plynom pri výrobe elektriny (ale aj v iných odvetviach) by mohlo zvýšiť dopyt po rope v 4. štvrťroku tohto roka a v 1. štvrťroku budúceho roka približne o 700 tisíc barelov denne.

Úplný zákaz dovozu nafty z Ruska do EÚ by mal vstúpiť do platnosti od februára 2023. Vzhľadom na celosvetové zásoby nafty pred nadchádzajúcou vykurovacou sezónou, ktoré sú výrazne pod priemerom, a obmedzený vývoz z Číny a Indie zostávajú rafinérske marže na výrobu nafty, a teda aj jej ceny, vysoké, hoci v polovici septembra klesli po správach o možnom zvýšení kvót na vývoz pohonných látok z Číny.

Trhová krivka z prvej polovice septembra sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom opäť posunula nadol a naďalej signalizuje ďalší pokles ceny ropy Brent na približne 90 USD a 82 USD za barel na konci tohto, resp. budúceho roka. V septembrovej prognóze CF sa očakáva miernejší pokles na približne 90 USD/barel v priebehu roka. Na druhej strane, prognóza EIA sa zvýšila a očakáva, že cena ropy Brent zostane do konca budúceho roka mierne nad úrovňou 95 USD za barel.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist