Goldman Sachs: Ako reagovať na možné zníženie sadzieb v USA

Goldman Sachs: Ako reagovať … 17. jún 2019 11:32   Investovanie   Research

Stále viac investorov a analytikov je presvedčených, že americká centrálna banka tento rok minimálne raz zníži úrokové sadzby.

Dôvodom je spomaľovanie rastu HDP spojené okrem iného s pokračujúcou obchodnou vojnou medzi USA a Čínou.

Vplyvy takéhoto kroku na jednotlivé sektory amerického akciového trhu by pritom boli rôzne.

 

Experti z Goldman Sachs patria medzi tých, kto si myslia, že zníženie sadzieb Fedu nie je nereálne.

Klientom preto radia, aby viac priestoru v portfóliu venovali akciám z defenzívnych sektorov, ako sú zdravotná starostlivosť alebo nevyhnutný spotrebný tovar. Práve tieto dva sektory historicky vykazujú v čase znižovanie sadzieb vyššiu výkonnosť ako ostatné odvetvia.

„Potom, ako Fed začne cyklus znižovanie sadzieb, index S & P 500 obvykle rastie v čele so sektormi zdravotnej starostlivosti a bežného spotrebného tovaru. Zaostávajúcim sektorom sú spravidla informačné technológie,“ hovorí akciový stratég David Kostin.

„Sektor komunikačných služieb historicky vykazuje nadpriemerné výnosy počas troch mesiacov po začiatku cyklu znižovanie sadzieb, ale podpriemerné v horizonte 12 mesiacov,“ dodáva.

 

Podľa údajov burzovej skupiny CME trh verí, že Fed sadzby zníži už budúci mesiac, a že základná úroková sadzba podľa trhu klesne zo súčasného pásma 2,25-2,50% do pásma 2,00-2,25%.

Na konci tohto roka podľa trhu bude základná úroková sadzba s najväčšou pravdepodobnosťou buď v pásme 1,75-2,00%, alebo v pásme 1,50-1,75%.

Goldman Sachs ďalej investorom pre prípad zníženia úrokových sadzieb Fedu radí využívať momentové investičné stratégie a venovať pozornosť titulom a aktívam, ktoré dlhodobo vykazujú nižšiu volatilitu.

Momentové obchodovanie vykazuje za posledných 35 rokov pri vylúčení zníženia sadzieb v rokoch 1998 a 2001 priemerný 12-mesačný výnos 13%.

Na záver Kostin investorom radí venovať pozornosť aj akciám podnikov so slabšiou súvahou, ktoré väčšinou vítajú znižovanie sadzieb viac ako menej zadlžené podniky so silnou súvahou.

„Doteraz sme odporúčali držať skôr akcie firiem so silnou súvahou, tie od začiatku roka 2017 prekonali výkonnosťou akcie firiem so slabou súvahou o 28 percentuálnych bodov, teraz ale prechádzame k neutrálnejšiemu postoju,“ dodáva.

 

 

Zdroj: Research, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist