Graf dňa - AUDUSD (20.02.2024)

Graf dňa - AUDUSD … 20. február 2024 20:04   Kurzy mien   XTB Online Trading

 

Dnes bola zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia Austrálskej rezervnej banky (RBA). Na poslednom zasadnutí RBA rozhodla o ponechaní cieľovej hotovostnej sadzby na nezmenenej úrovni 4,35 % a úrokovej sadzby pre zostatky na Exchange Settlement na úrovni 4,25 %. Toto rozhodnutie nasledovalo po diskusii členov o tom, či sadzbu ďalej zvýšiť, alebo ju ponechať. Argumenty za zvýšenie sadzby sa sústredili na potrebu dlhšieho času na návrat inflácie na cieľovú úroveň a na dosiahnutie plnej zamestnanosti na trhu práce. Naopak, argumenty za ponechanie sadzby na nezmenenej úrovni vychádzali z nedávnych údajov, ktoré naznačovali, že zmiernenie inflácie a podmienky na trhu práce by sa už mohli približovať k plnej zamestnanosti, hoci sa to považovalo za nepravdepodobné.

RBA konštatovala, že inflácia v Austrálii sa zmiernila, pričom celková a jadrová inflácia boli v decembri 2023 nižšie, ako sa očakávalo. Inflácia cien služieb, ktorá odráža domáce hospodárske podmienky, však zostala vysoká. Vysoká inflácia, vyššie dane a prísnejšia menová politika viedli v roku 2023 k citeľnému spomaleniu agregátneho dopytu.

Z hľadiska projekcií RBA očakáva, že rast agregátneho dopytu zostane v najbližšom období tlmený, a to v dôsledku stále vyššej inflácie a predchádzajúceho zvýšenia úrokových sadzieb, ktoré ovplyvňuje spotrebu domácností. Krátkodobý výhľad rastu HDP bol revidovaný mierne nadol, najmä v dôsledku slabšieho výhľadu spotrebiteľských výdavkov. Pripisuje sa to poklesu reálnych príjmov v posledných rokoch. Keďže sa však inflácia zmierňuje a reálne príjmy sa od roku 2024 začínajú zvyšovať, očakáva sa, že rast spotreby sa do roku 2025 postupne vráti na priemernú úroveň spred pandémie. RBA tiež očakáva, že inflácia sa v roku 2025 vráti do cieľového pásma 2-3 % a v roku 2026 dosiahne jeho strednú hodnotu.

Od zverejnenia tejto správy sme zaznamenali len malú zmenu kurzu AUD. Austrálsky dolár mierne oslabuje.

Zdroj: XTB Online Trading, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist