Graf dňa - OIL (ropa 03.01.2024)

Graf dňa - OIL … 3. január 2024 12:24   Komodity   XTB Online Trading

 

Dnešná seansa sa opäť nesie v znamení návratu dolára po krátkej korekcii k rastu a tlaku na energetické komodity. Ceny ropy Brent a WTI strácajú 0,5 %, resp. 0,6 %. Počiatočná rally v dôsledku eskalácie napätia v oblasti Červeného mora sa neudržala. Navyše ani včerajší precízny útok izraelských síl na vodcu Hamasu al-Arúrího v Bejrúte nepriniesol prudký nárast v dôsledku geopolitickej prémie. Zdá sa, že trh sa obáva slabšieho dopytu po rope. Investori zatiaľ neočakávajú, že sa konflikt na Blízkom východe rozšíri, a to aj napriek vyslaniu iránskeho torpédoborca do Červeného mora. Dnes o 22:40 sa obchodníci dozvedia informácie o zásobách ropy podľa API, ešte predtým však budú zverejnené makrodáta, ktoré môžu tiež ovplyvniť kotácie.

Dnes sa volatilita ropy môže zvýšiť okolo 16.00 h, keď sa na trhu objavia ďalšie údaje amerického ISM a JOLTS, ktoré vrhnú viac svetla na súčasnú dynamiku zámorskej ekonomiky. Slabšie ekonomické údaje z USA by mohli znamenať, že vízia mäkkého pristátia sa mierne, ale pomaly vzďaľuje, čo by odôvodnilo nedávny výpredaj na trhu s ropou. Tvorcovia politiky OPEC+ včera oznámili, že na február je naplánované monitorovacie stretnutie, a hoci nebolo špecifikované, čoho sa bude týkať, trh špekuluje, že by to mohlo vyplynúť z potreby rýchlejšej reakcie v podobe ďalších škrtov vzhľadom na slabšiu dynamiku ekonomiky a nižšiu spotrebu. Ani makrodáta z Číny, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom ropy, nevzbudzujú optimizmus pre rok 2024. Najnovšie oficiálne údaje naznačili najslabšiu aktivitu tovární za posledných šesť mesiacov, pričom nižšie PMI v oblasti dovozu a služieb nenaplnili očakávania.
Ropa OIL (interval D1)

zdroj: xStation5

Ropa začala rok 2024 poklesom a nedokázala prekonať dôležitú rezistenciu v podobe 200-sekundového kĺzavého priemeru na intervale D1 (červená čiara). Kotácie teraz ustupujú do oblasti medzi 70 a 75 USD za barel, kde sme v minulosti zaznamenali početné cenové reakcie a kde sa môže zvýšiť býčia aktivita. Zdá sa však, že zo súčasnej úrovne by širšiu podporu mohlo priniesť nečakané zlepšenie makrodát, najmä z čínskej ekonomiky, alebo neočakávaná negatívna udalosť na trhu, ktorá by spochybnila dodávky ropy v regióne Blízkeho východu. V opačnom prípade by sa nákupná aktivita mohla ukázať ako korekcia klesajúceho trendu. V prípade pomaly sa zhoršujúcich makroekonomických údajov z globálnej ekonomiky môže ropa naďalej strácať pôdu pod nohami a pokles pod 70 USD by mohol vyvolať rozsiahlu likvidáciu.

Zdroj: XTB Online Trading, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist