Graf dňa - OIL.WTI (ropa). Členovia OPEC+ cez víkend oznámili masívne dobrovoľné zníženie produkcie ropy, čo na začiatku nového obchodného týždňa vyvolalo prudký nárast cien ropy.

Graf dňa - OIL.WTI … 3. apríl 2023 19:04   Komodity   XTB Online Trading

 

Členovia OPEC+ cez víkend oznámili masívne dobrovoľné zníženie ťažby ropy, čo na začiatku nového obchodného týždňa vyvolalo prudký nárast cien ropy. Zníženie produkcie oznámilo 8 krajín OPEC a krajín mimo OPEC v celkovom objeme 1,157 mil. barelov. Tieto škrty začnú platiť od mája a zostanú v platnosti do konca roka. Okrem toho Rusko oznámilo, že jeho zníženie ťažby o 500 000 barelov, ktoré sa malo skončiť koncom júna 2023, bude predĺžené do konca roka 2023. Ide o masívne zníženie ponuky, ktoré predstavuje viac ako 1 % celosvetovej produkcie, a preto by nemalo byť prekvapením, že ceny ropy na začiatku nového týždňa vyskočili o viac ako 5 %. Treba však poznamenať, že takéto masívne zníženie ťažby ropy môže zároveň naznačovať, že OPEC má vážne obavy o výhľad dopytu. Vzhľadom na to to nemusí byť pre ceny ropy z dlhodobého hľadiska povzbudivé. Dnes zasadá Spoločný monitorovací výbor ministrov OPEC+, aby poskytol politické odporúčania. Všeobecne sa očakávalo, že odporúčanie bude bez zmeny produkcie, ale víkendové oznámenia vyvolali neistotu.

OPEC: 1 079 tis. barelov denne

    Saudská Arábia: 500 tis. bpd
    Irak: 211 tis. barelov denne
    Spojené arabské emiráty: 144 tis. barelov denne
    Kuvajt: 128 tis. barelov denne
    Alžírsko: 48 tis. barelov denne
    Omán: 40 tisíc barelov denne
    Gabon: 8 tisíc barelov denne

OPEC+: 578 tis. barelov denne

    Kazachstan: 78 tis. barelov denne
    Rusko: predĺženie zníženia o 500 tis. barelov denne do konca roka (malo skončiť v júni)

WTI (OIL.WTI) začala týždenné obchodovanie s veľkou býčou cenovou medzerou, neskôr sa však tieto zisky začali vymazávať. Napriek tomu sa ropa naďalej obchoduje približne o 5 % vyššie. Stojí však za zmienku, že cena nedosiahla kľúčovú zónu odporu v oblasti 87 USD, vyznačenú predchádzajúcimi cenovými reakciami a hornou hranicou štruktúry Overbalance. To znamená, že výhľad zostáva medvedí a nemožno vylúčiť pokus o vyplnenie býčej cenovej medzery. Oblasť 80 USD je prvým supportom, ktorý treba v takom prípade sledovať.

Zdroj: XTB Online Trading, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist