Holandsko v októbri uzavrie najväčšie európske plynové pole, ceny plynu stúpli o 30 %

Holandsko v októbri uzavrie … 16. jún 2023 11:21   Komodity   Patria Finance

Holandská vláda sa pripravuje na trvalé uzavretie najväčšieho európskeho plynového poľa za menej ako štyri mesiace. Holandsko tak urýchľuje harmonogram zatvárania, čo môže obmedziť dodávky zemného plynu pred nasledujúcou vykurovacou sezónou.

Pole Groningen na severovýchode Holandska bude uzavreté 1. októbra, uviedli ľudia oboznámení so záležitosťou, ktorí si neželali byť menovaní, pretože plány ešte nie sú zverejnené. Kabinet prijme oficiálne rozhodnutie neskôr tento mesiac, uviedol hovorca holandskej vlády.

Holandsko sa predtým snažilo uzavrieť ložisko najneskôr do októbra budúceho roka v závislosti od geopolitickej situácie, ale úradníci čelili politickému tlaku kvôli následným otrasom zeme z pokračujúcej ťažby.

Od začiatku ťažby v roku 1963 je toto pole kľúčovým zdrojom plynu pre veľkú časť západnej Európy a základom holandských verejných financií. Ťažba v tejto oblasti však vyvolala aj veľký odpor miestnych obyvateľov, ktorí od 80. rokov minulého storočia pri stovkách zemetrasení poškodili tisíce domov. K urýchleniu ukončenia ťažby došlo niekoľko dní po tom, ako premiér Mark Rutte tesne prežil hlasovanie o nedôvere po obvineniach, že vláda necitlivo reaguje na sťažnosti miestnych obyvateľov.

Holandské futures kontrakty na budúci mesiac, ktoré sú referenčnou hodnotou pre Európu, vyskočili o viac ako 30 % vyššie. Uzavretie poľa Groningen odstraňuje jeden zo spôsobov potenciálneho zvýšenia zásob, ak by sa energetická kríza v Európe budúcu zimu zhoršila. Aj keď groningenské polia v súčasnosti predstavujú len malý podiel na celkovej európskej produkcii plynu, sú dôležitou potenciálnou zásobovacou rezervou.

Ceny plynu boli v posledných dňoch volatilnejšie, keďže výpadky v Nórsku podporovali obavy o dodávky a horúce počasie zvyšovalo dopyt.

Začiatkom tohto roka sa holandská vláda zaviazala, že na odškodnenie obyvateľov Groningenu vynaloží počas 30 rokov celkovo 22 miliárd EUR. Podľa Groningenského inštitútu pre banské škody najmenej 127 000 z približne 327 000 domov v regióne nahlásilo určité škody. Od roku 2012 bolo v tejto oblasti zbúraných viac ako 3 300 budov, pretože ich zemetrasenie urobilo nebezpečnými.

Holandská vláda môže budúci rok demontovať aj plynové vrty tak, že ich zaleje betónom, uviedol zdroj agentúry Bloomberg. Z poľa Groningen sa do októbra vyťaží maximálne 2,8 miliardy metrov kubických plynu, pretože v súčasnosti funguje v pilotnom režime, čo znamená, že teraz pracuje na minimálnej úrovni.

Zdroje pre agentúru Bloomberg uviedli, že rozhodnutie o zatvorení nie je úplne nezvratné.

Ak by nastala ďalšia energetická kríza alebo veľmi studená zima, opätovné otvorenie vrtov by podľa nich trvalo približne dva týždne. To je dosť času na to, aby vláda mohla svoje rozhodnutie zmeniť v závislosti od predpovedí počasia.

Zdroj: Bloomberg 

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist