Inflácia v ČR je na úrovni cieľa ČNB, ale mierne vyššia, ako očakával trh. Koruna preto posilnila

Inflácia v ČR je … 10. apríl 2024 13:05   Makroekonomika   Trinity Bank

 

Skutočnosť, že medziročná miera inflácie sa v marci udržala na 2-% cieli ČNB, posilňuje argumenty centrálnych bankárov pre ďalšie razantné znižovanie úrokových sadzieb. V dôsledku toho možno teraz očakávať, že základná sadzba do konca tohto roka klesne zo súčasnej úrovne 5,75 % na 3,75 %. Napríklad hypotéky by tak mali do konca tohto roka zlacnieť v priemere o necelý percentuálny bod.

Koruna bezprostredne po marcovom oznámení inflácie posilnila z úrovne nad 25,41 za euro pod 25,38. To naznačuje, že časť trhu očakávala infláciu aj pod dvoma percentami. ČNB by na to mohla reagovať zrýchlením tempa znižovania úrokových sadzieb v tomto roku, čo by vytvorilo ďalší tlak na oslabenie koruny. Devízoví investori tento možný scenár do výmenného kurzu započítali. A vzhľadom na to, že inflácia bude o niečo vyššia, zistili, že tempo znižovania sadzieb sa nemusí zvýšiť, takže tlak na oslabenie koruny by nemusel byť taký silný. A tak sa práve posilnila.

Niektorí analytici predpovedali infláciu v rozmedzí 1,7 až 1,9 %. Priemerný odhad podľa agentúry Bloomberg bol 1,96 %. V tomto zmysle bola marcová inflácia dokonca mierne vyššia, ako trh v priemere očakával.

Za celý tento rok bude inflácia na úrovni 2,2 %. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist