Inflácia v Nemecku a Španielsku skončila v máji nad odhadmi (Komentár)

Inflácia v Nemecku a … 30. máj 2022 19:47   Makroekonomika   Komerční banka

Nemecká inflácia skončila v máji výrazne nad odhadmi. Podľa predbežného odhadu sa medzimesačný rast spotrebiteľských cien v harmonizovanom vyjadrení zrýchlil z 0,7 % na 1,1 %, pričom analytici očakávali spomalenie na 0,5 %. Medziročná inflácia v Nemecku dosiahla nový rekord 8,7 %, pričom sa očakávalo 8,1 %. K nárastu prispeli najmä vyššie ceny energií a potravín. Aj v Španielsku rástli ceny v máji rýchlejšie, ako sa očakávalo. Medziročná harmonizovaná inflácia dosiahla 8,5 %, pričom sa očakávalo 8,3 %. Vyššia inflácia v Nemecku a Španielsku tak predstavuje významné riziko pre už aj tak vysoké odhady celoeurópskej inflácie, ktoré budú zverejnené zajtra. Okrem toho je pokračujúce zrýchľovanie rastu európskych spotrebiteľských cien čoraz väčšou výzvou pre ECB, ktorá zasadne budúci štvrtok. Na tomto zasadnutí centrálni bankári pravdepodobne ukončia program nákupu aktív APP, aby mohli na ďalšom zasadnutí v júli zvýšiť úrokové sadzby. Finančné trhy už teraz odhadujú celkovo päť zvýšení úrokových sadzieb o 25 bp do konca tohto roka.

Dôvera v ekonomiku eurozóny v máji v súlade s očakávaniami stagnovala. Súhrnný ukazovateľ ekonomického sentimentu dosiahol 105,0 b v porovnaní s 104,9 b v apríli. Je to spôsobené najmä podnikateľskou dôverou. Z historického hľadiska zostáva relatívne vysoká v priemysle aj v službách. Na druhej strane spektra je dôvera spotrebiteľov na opačnom konci. Tá sa v dôsledku vysokej inflácie a neistoty pohybuje v blízkosti historických miním.

Sadzby na európskych trhoch dnes výrazne vzrástli v dôsledku spomínaných prekvapení z vyššej nemeckej a španielskej inflácie. V dôsledku toho euro počas dňa posilnilo voči americkému doláru o 0,4 % na 1,077. Akciové trhy počas európskeho obchodovania rástli tempom nad 0,5 %, keďže pozitívnym impulzom boli informácie o uvoľnení protiepidemických opatrení v Číne. Koruna sa obchodovala podobne ako v posledných dvoch týždňoch len s minimálnymi kurzovými pohybmi. Dnes sa pohybovala na úrovni približne 24,70 CZK/EUR.

Autor: Mgr. Martin Gürtler



Zdroj: Komerční banka, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist