Investovanie do vodíka - Invesco

Investovanie do vodíka - … 1. január 2023 13:31   Komodity   Patria Finance


Vodík bude zohrávať dôležitú úlohu pri prechode na nízkouhlíkové hospodárstvo. Hoci sa očakáva, že veterná a solárna energia v najbližších rokoch pokryje väčšinu svetového dopytu po elektrickej energii, elektrifikácia nie je vždy možná alebo nie je najúčinnejším zdrojom energie. Vodík - a najmä zelený vodík - môže byť najlepším riešením na dekarbonizáciu ťažkého priemyslu, ako je lodná a letecká doprava, a môže tiež poskytnúť čistejší zdroj tepla. Hoci je vodík v porovnaní s inými technológiami čistej energie v počiatočnom štádiu vývoja, mohol by zaznamenať jeden z najvýraznejších rastov vzhľadom na to, že už boli vyčlenené značné investície.

Vodík sa už dlho považuje za zdroj čistej, obnoviteľnej energie. Je to najrozšírenejší prvok vo vesmíre a pri jeho používaní ako paliva vzniká ako vedľajší produkt len voda a teplo, čo z neho robí atraktívnu alternatívu k fosílnym palivám.


V posledných rokoch sa kladie čoraz väčší dôraz na rozvoj vodíka ako zdroja energie. Dôvodom je potreba znížiť našu závislosť od fosílnych palív a bojovať proti zmene klímy. Využívanie vodíka ako zdroja energie má oproti fosílnym palivám niekoľko výhod. Je obnoviteľný, čistý a môže sa využívať rôznymi spôsobmi, napríklad v palivových článkoch pre vozidlá a stacionárnu výrobu energie.

Jednou z hlavných výziev pri vývoji vodíka ako zdroja energie je jeho výroba. V súčasnosti sa väčšina vodíka vyrába z fosílnych palív, čo znemožňuje jeho využitie ako čistého zdroja energie. Existuje však niekoľko metód výroby vodíka, ktoré nie sú závislé od fosílnych palív, ako napríklad elektrolýza (použitie elektrickej energie na rozdelenie vody na vodík a kyslík) a splyňovanie biomasy (použitie organických látok na výrobu vodíka). Ďalšou výzvou je infraštruktúra potrebná na podporu využívania vodíka ako zdroja energie. Patrí sem vývoj vodíkových čerpacích staníc a distribučných sietí, ako aj vytvorenie riešení na skladovanie vodíka.

Napriek týmto problémom sa vodík ako zdroj energie využíva čoraz častejšie. Mnohé krajiny si stanovili ambiciózne ciele v oblasti využívania vodíka a v súčasnosti prebieha niekoľko projektov na rozvoj potrebnej infraštruktúry a technológií. Je zrejmé, že vodík má potenciál zohrávať dôležitú úlohu v budúcnosti čistej a obnoviteľnej energie.

"Očakáva sa, že USA budú v roku 2022 druhým najväčším trhom pre elektrolyzéry, hneď za Čínou. Vodík bude kľúčom k dekarbonizácii energeticky náročných odvetví, ako je napríklad lodná doprava. Do roku 2030 plánuje Európa vybudovať 40 GW zelených vodíkových elektrolyzérov, t. j. zariadení na výrobu vodíka," hovorí Eva Miklášová, country lead v Českej republike v spoločnosti Invesco. Rýchle tempo inovácií pokračuje a kľúčové technológie by mali byť aj naďalej hnacou silou využívania energie z obnoviteľných zdrojov. Na dekarbonizáciu energetického sektora je potrebná aj ďalšia transformácia energetiky.

Budovanie infraštruktúry na výrobu a distribúciu vodíkových palív však môže byť potenciálne výnosnou investičnou príležitosťou. S rastúcim dopytom po čistých, obnoviteľných zdrojoch energie bude pravdepodobne rásť aj dopyt po vodíku ako zdroji paliva. Investície do spoločností, ktoré sa zaoberajú budovaním infraštruktúry na výrobu a distribúciu vodíkových palív, ako sú spoločnosti vyrábajúce vodíkové palivové články alebo vodíkové čerpacie stanice, môžu byť spôsobom, ako profitovať z tohto rastúceho trhu.

Existujú rôzne druhy vodíka a na opis procesu získavania vodíkovej energie sa používa farebné spektrum. Zelený vodík je najčistejšia forma, pretože energia sa získava z obnoviteľných zdrojov a nevyužíva fosílne palivá. Modrý vodík nasleduje hneď za ním ako druhý najčistejší, pretože sa zameriava na zachytávanie a ukladanie uhlíka uvoľneného počas procesu. Vyrába sa predovšetkým zo zemného plynu. Šedý vodík je v súčasnosti najbežnejšou formou výroby vodíka. Vyrába sa zo zemného plynu parným reformingom metánu, ale nezachytáva uhlík vznikajúci pri tomto procese.

"Investičný potenciál sa nachádza v celom hodnotovom reťazci vodíka. Spoločnosť Invesco využíva príležitosti v oblasti výroby, konverzie, dopravy, ako aj v oblasti špecifického využitia a aplikácií. Veríme, že vodík môže priniesť nové investičné rozmery," uzatvára Eva Miklášová.


Zrieknutie sa zodpovednosti spoločnosti Invesco:
Hodnoty a výnosy investícií podliehajú výkyvom. Čiastočne to môže byť spôsobené zmenami výmenných kurzov. Investori nemusia získať späť celú investovanú sumu. Minulá výkonnosť nie je vodítkom pre budúce výnosy.

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist