Kam sa posunie euro, dolár a česká koruna?

Kam sa posunie euro, … 23. marec 2023 14:06   Kurzy mien   Patria Finance

 

Danske Bank vo svojom najnovšom menovom výhľade uvádza, že je "opatrne optimistická", pokiaľ ide o upokojenie situácie v bankovom sektore. Čo si banka myslí o ďalšom vývoji hlavných výmenných kurzov?

V grafe zobrazuje historický vývoj výmenného kurzu eura voči doláru a pridáva svoje prognózy, ktoré porovnáva s konsenzom. Podľa neho by euro malo posilniť a o rok sa bude obchodovať na úrovni 1,11 USD. Spoločnosť Danske vidí budúci vývoj inak a verí v posilnenie americkej meny voči euru. V priebehu 12 mesiacov by sa mala posunúť takmer k parite:

Danske svoj názor opiera o krátkodobejší výhľad, a najmä o sprísnenie globálnych finančných podmienok. Strategické dôvody silnejšieho dolára potom vidí v porovnaní jednotkových nákladov práce v USA a Európe a vo vyhliadkach rastu spolu s prognózami reálnych úrokových sadzieb. Rizikom pre prognózy banky je najmä možný obrat v politike Fed-u. Teoreticky by k tomu mohlo dôjsť v dôsledku väčšej než očakávanej slabosti americkej ekonomiky alebo pretrvávajúceho napätia v bankovom sektore. V tabuľke sú zhrnuté prognózy pre ostatné výmenné kurzy:

Japonský jen by mal voči euru posilniť, zatiaľ čo výmenný kurz libry považujú ekonómovia Danske na budúci rok za stabilný. Predpokladajú, že v priebehu roka bude mať jedno euro hodnotu 24,2 koruny. Domáca mena by sa preto mala mierne oslabiť. V druhej tabuľke sú uvedené prognózy nemeckej Commerzbank. Na rozdiel od Danske uvažuje o páre EUR/USD podobne ako konsenzus, keďže predpovedá oslabenie americkej meny. Dôvodom by mal byť najmä blížiaci sa koniec cyklu zvyšovania sadzieb v USA. Výmenný kurz by tak mal v druhej polovici budúceho roka dosiahnuť úroveň 1,12. Commerzbank vidí trend ďalšieho posilňovania koruny:


Zdroj: Danske Bank, Commerzbank

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist