Koniec obchodnej vojny je na obzore. Investori chcú byť pri tom, trhy reagujú rastom

Koniec obchodnej vojny je … 5. november 2019 15:31   Makroekonomika   BH Securities a.s.

"Investori chcú byť prítomní na burze v čase uzavretia dohody medzi Spojenými štátmi a Čínou. Predpokladá sa totiž, že v dôsledku ukončenia obchodných vojen trhy výrazne vzrastú. Už teraz preto môžeme pozorovať zvýšený záujem investorov o nákup akcií, "hovorí hlavný ekonóm BHS Štěpán Křeček.

Na začiatku novembra prekonal americký index S & P 500 svoje historické maximá. Akciám sa darí vďaka uvoľňovaniu menovej politiky centrálnych bánk. Významnú úlohu zohrávajú aj pozitívne správy okolo obchodných vojen medzi Spojenými štátmi a Čínou. Na trhoch sa začínajú množiť správy, že prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching sa blíži do finále prvej fázy obchodné dohody.

Súčasné rokovania o obchodných vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Čínou by mohlo viesť k zrušeniu plánovaných ciel, ktoré sa majú zaviesť od 15. decembra. Tá sa týkajú tovaru v objeme približne 160 miliárd dolárov. Clá zahŕňajú napríklad mobilné telefóny, prenosné počítače a hračky.

Jedná sa však aj o clách, ktoré už predtým nadobudla platnosť. Čínski vyjednávači požadujú zníženie ciel na tovar v objeme približne 110 miliárd dolárov, ktorá nadobudla účinnosť 1. septembra. Rovnako sa jedná o zníženie už skôr uvalených ciel vo výške 25 percent. Tá sa týkajú tovaru za približne 250 miliárd dolárov.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Geng Shuang povedal, že obchodné rokovania dosiahla pokrok a postupujú v súlade s plánom. Zmenu rétoriky možno zaznamenať aj u čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý vo svojich prejavoch začal vyzývať k otvoreniu čínskej ekonomiky a posilnenie práv na ochranu duševného vlastníctva.

V prípade, že by bola uzavretá čo i len dočasná dohoda, podporilo by to ďalší rast trhov. Takisto by sa zlepšili ekonomické ukazovatele o americkom a čínskom hospodárstve. To by v konečnom dôsledku mohlo pomôcť aj ekonomike Európskej únie. Slovenská republika by cez úzke previazanie s Nemeckom takisto profitovala.


 

Ing. Štěpán Škrečok, MBA

hlavný ekonóm

BH Securities a.s.

Zdroj: BH Securities a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist