Koruna je teraz najsilnejšia od čias pred inváziou a rubeľ tiež prudko posilňuje

Koruna je teraz najsilnejšia … 29. marec 2022 16:44   Kurzy mien   Trinity Bank

Koruna je teraz najsilnejšia od čias pred inváziou a rubeľ tiež prudko posilňuje. Dôvodom sú sľubné rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou v Turecku

Finančné trhy a burzy na celom svete teraz zažívajú vlnu optimizmu. Deje sa tak v kontexte nádejí na prelom v rusko-ukrajinských mierových rokovaniach, ktoré sa konajú v Turecku. Rusko dnes v rámci týchto rokovaní vyhlásilo, že sa v podstate stiahne z ukrajinského hlavného mesta Kyjev. To by mohlo znamenať, že Kremeľ konečne upúšťa od svojho zámeru podmaniť si väčšinu Ukrajiny, alebo dokonca celú Ukrajinu. Rusko považuje dnešné turecké rokovania za "konštruktívne". Ukrajinská strana zároveň vyhlasuje, že rokovania poskytli pevný základ pre stretnutie lídrov oboch znepriatelených krajín, t. j. prezidentov Volodymyra Zelenského a Vladimira Putina.

Ruská mena v reakcii na pokrok v mierových rokovaniach výrazne posilnila. Voči doláru klesol pod kurz 84 rubľov za dolár, čo je ešte silnejšie ako záverečná úroveň z 24. februára tohto roka, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu.

Česká koruna však tiež posilňuje. Podľa údajov agentúry Bloomberg česká mena dnes voči euru posilnila pod 24,43. Voči euru sa tak nachádza na najsilnejšej úrovni za celé obdobie dokonca od 22. februára tohto roka. Koruna tak posilnila na silnejšiu úroveň, než na akej uzavrela posledné dva dni pred začiatkom invázie.

Kurz amerického dolára voči rubľu dnes klesol približne o desať percent, pod 84,00. Rubeľ je tak len o necelé tri percentá slabší ako v predvečer invázie. Investorov neodradila ani dnešná správa, že Rusko ponúka odkúpenie svojich dolárových dlhopisov v hodnote dvoch miliárd dolárov, ale len v rubľoch. Nie je ochotná alebo schopná zaplatiť príslušné úroky splatné už budúci týždeň v dolároch. Ak investori neprijmú ponuku na spätné odkúpenie a Rusko skutočne zaplatí úroky v rubľoch, medzinárodná finančná komunita na čele s ratingovými agentúrami to bude považovať za bankrot.

Okrem nádejného vývoja na stranách vojny na Ukrajine podporujú rubeľ aj rázne opatrenia Kremľa v reakcii na západné sankcie v posledných týždňoch. V dôsledku toho majú ruskí občania zakázané zbaviť sa rubľa nákupom cudzej meny. Cudzincom je zase zakázané zbaviť sa rubľa predajom ruských akcií. Napokon, ruskí vývozcovia, vrátane vývozcov plynu a ropy, majú nariadené povinne nakupovať ruble za osemdesiat percent svojich devíz.

Trh s rubľom je teda silne manipulovaný, podobne ako trh s korunou na konci socializmu. Napríklad v januári 1989 bol vo vtedajšom Československu oficiálny výmenný kurz 1 USD = 14,30 Kčs. V skutočnosti sa však kurz na "čiernom trhu" pohyboval okolo 43,50 Kč za dolár.

 

Lukáš Kovanda, PhD.

Národná hospodárska rada vlády (NERV)
Hlavný ekonóm, Trinity Bank

 

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist