Krach kryptomeny FTX nie je krachom bitcoinu.

Krach kryptomeny FTX nie … 14. november 2022 11:42   Kryptomeny   Trinity Bank

Krach kryptomeny FTX nie je krachom bitcoinu. Poukazuje na problematickosť jeho napodobenín, "shitcoins", nie samotného originálu.

Toto obdobie nie je priaznivé pre rizikové investovanie. Len málo vecí to dokazuje tak, ako pohľad na cenu kryptomien. A minulý týždeň patrí k najčernejším v ich krátkej histórii. Celá krypto-scéna bola dlhé mesiace drvená sprísňovaním menovej politiky amerického Federálneho rezervného systému. Vyššie úrokové sadzby totiž znamenali zhoršenie dostupnosti financovania špekulatívnych a rizikových obchodov, ako sú tie s kryptomenami. Minulý týždeň však pribudol ďalší pochmúrny príbeh. To na rozdiel od prudko sa sprísňujúcej menovej politiky, ktorá zasahuje ekonomiku ako celok, ničí bezprostredné vyhliadky samotných kryptomien. Kľúčová svetová kryptoburza FTX je v úpadku.

To nie je žiadna maličkosť. Jej kolaps by mohol zničiť celý okolitý krypto svet a dokonca by mohol mať vážny vplyv na finančné trhy ako celok a dôveru investorov v ne. To, samozrejme, neuniklo pozornosti regulačných orgánov. Preto po minulom týždni už nikdy nebude krypto scéna rovnaká ...

Hlavným hrdinom príbehu o vzostupe a páde kryptografickej burzy FTX je 30-ročný Sam Bankman-Fried. Stúpal rýchlo, závratne rýchlo. Ešte pred šiestimi mesiacmi tento čudák v nie príliš priliehavom tričku a športových šortkách, vlastne ešte s chlapčenskou vizážou, hostil svetových lídrov ako amerického exprezidenta Billa Clintona alebo bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Spolu s veľkou skupinou generálnych riaditeľov významných spoločností a rôznych celebrít ich pozval na Bahamy, kde sám žije a kde usporiadal akýsi "karibský Davos".

Bol to istým spôsobom vrchol Bankman-Friedovej raketovej kariéry. Z jeho kryptoimpéria, ktorého hodnota v zlatých časoch dosahovala až 32 miliárd dolárov, sú teraz trosky. A žaloby. A vyšetrovania zo strany americkej Komisie pre cenné papiere a burzy a amerického ministerstva spravodlivosti. Vyšetrovania týchto agentúr podkopávajú dôveru potenciálnych záchrancov investorov a ohrozujú torzo aktív Bankman-Fried, ktoré mali v tom čase hodnotu viac ako 600 miliárd korún. Mladý muž bol dva- až trikrát bohatší ako najbohatší Česi.

Za to, že sa Bankman-Fried dostal medzi najbohatších ľudí na svete ešte pred dovŕšením 30 rokov, vďačí určite svojmu presnému mozgu. Veď na renomovaný Massachusettský technologický inštitút neprijímajú na štúdium fyziky a matematiky len tak hocikoho. A ani Wall Street. Tam sa dostal do rovnako renomovanej maklérskej spoločnosti Jane Street Capital ako obchodník.  Možno preto, aby si aspoň trochu oddýchol od čísel a čisto kvantitatívnych metód používaných pri obchodovaní s finančnými nástrojmi, sa začal venovať štúdiu tzv. efektívneho altruizmu. Ide o filozofický smer založený na racionálnom prístupe a tvrdých údajoch, prostredníctvom ktorého hľadá riešenia a postupy prospešné pre čo najširší okruh ľudí. Pekné, ale ...

Ale obchod je obchod. V roku 2017 založil Bankman-Fried vlastnú spoločnosť Alameda Research. Obchoduje s kryptomenami. Hneď v nasledujúcom roku zarobil na arbitrážnych obchodoch s bitcoinmi celé bohatstvo. Využíval skutočnosť, že na japonských kryptoburzách je cena často o niečo vyššia ako na amerických. V roku 2019 už mal teda dostatok kapitálu a know-how na to, aby si založil vlastnú kryptografickú burzu FTX. Ak dokázal rýchlo zbohatnúť sám, prečo by to nemohli na burze dosiahnuť aj ostatní - a samozrejme, aby na ich obchodoch aj naďalej zarábal. A ak chcú ostatní urobiť naozaj veľkú vec, prečo im na to dokonca nepožičať peniaze. Samozrejme, s primeranou úrokovou sadzbou.

Nemohol si vybrať lepší čas. Pandémia Covid a úrokové sadzby, ktoré centrálna banka znížila na nulu, privádzali ľudí k riziku, špekuláciám a online svetu vo všeobecnosti. Kam inam ísť, keď je off-line prostredie zrazu zdravotne rizikové, a preto často nedostupné kvôli obmedzeniam a uzáverám. Navyše sa ľudia doma nudili, a tak experimentovali s investovaním do meme akcií, ako je GameStop, alebo práve do kryptomien. Krypto-scéna sa potom ocitla v úplnej extáze s nástupom druhého pandemického roku 2021, keď Elon Musk oznámi, že uskutočnil obrovský nákup bitcoinov a že za ne chce predať svoje Tesly. Vtedy si to všimli aj veľké mená zavedeného finančného sveta. A všimli si aj Bankman-Friedovu burzu. Medzi jej investorov patrili Softbank, Sequioa Capital a Blackrock, najväčší správca aktív na svete, ktorý sa stará aj o investície Českej národnej banky. Podporovali ho aj investičné legendy, ako napríklad Paul Tudor Jones, šéf slávnych hedžových fondov.   

Krátko po spustení burzy spustila spoločnosť Bankman-Fried aj vlastnú kryptomenu FTT. A to je zrejme zdroj súčasnej katastrofy, ktorá postihla ríšu Bankman-Fired. Bankman-Fried sľúbil držiteľom kryptomeny FTT preferenčné zaobchádzanie, aby jej dodal určitú vnútornú hodnotu, alebo aspoň zdanie hodnoty. Rovnako ako nižšie poplatky na burze FTX. Zdanie vnútornej hodnoty skutočne umožnilo, aby sa kryptomena FTT tešila aspoň akej-takej dôveryhodnosti medzi investormi. Požiar sa rozhorel. Aby ju udržal a primerane rozšíril, začal mladý miliardár kupovať FTT za peniaze z vlastnej burzy. Okrem toho aj spomínaná spoločnosť Alameda Research vlastnila podstatnú časť FTT, hoci Bankman-Fried roky tvrdil, že nemá nič spoločné s FTX, a už vôbec nie s FTT. S rastom ceny FTT sa však zvýšili podiely spoločnosti Alameda - aspoň na papieri.

Alameda teda v skutočnosti získala FTT "za babku", počkala, kým jej cena prudko stúpne, a potom použila takto nafúknutú kryptomenu ako zábezpeku za svoje pôžičky v reálnej mene denominované v dolároch. Kto požičiaval? Väčšinu pôžičiek zrejme poskytla burza FTX. Pôžičky boli teda v skutočnosti peniaze klientov burzy, ktorí si ich odložili na obchodovanie s kryptomenami.

Samozrejme, FTX mala aj skúsených investorov z Wall Street, ako vieme. Ako maloobchodných klientov by ich bolo ťažké oklamať. Za pádom FTX je teda pravdepodobne súbeh viacerých príčin. Druhým dôvodom je zjavné zlyhanie pri riadení rizík. Prudký pokles kryptomien na čele s bitcoinom, ku ktorému došlo v tomto roku, odradil rady špekulantov, ktorí minulý rok podľahli krypto-extáze. Nečakane drastické sprísnenie menovej politiky zo strany amerického Federálneho rezervného systému uberalo chuť špekulovať a investovať na riziko. Klienti v istom momente zatúžili získať späť svoje skutočné peniaze v príliš veľkom množstve - a on ich nemal. A on ich nemá. Prudký pokles cien kryptomien priviedol mnohé (nielen) jeho obchody, nezriedka realizované na ťažký dlh, k fatálnej strate, tzv. "na páku". Veľká páka, veľká strata.

Je to v podstate starý známy príbeh, len v novom prostredí. Základným predmetom vyšetrovania teraz bude, či sú straty "len" výsledkom zlého obchodného modelu, čo sa môže stať, alebo ide o otvorenú spreneveru.

Kulisa kryptomien a iných miniaplikácií môže byť lákavá, ale len svojou novosťou. Skrátka, Bankman-Fried sa mohol len viezť na módnej vlne kryptografického priemyslu a ťahať peniaze od ostatných za niečo, čo bolo ... len prechodným výstrelkom. Tak ako pri každom lietadle, aj tu tí, ktorí zostali držať na ruke čierneho Petra, naleteli tým, ktorí uzreli svetlo skôr, ako módna vlna opadla. A celé toto lietadlo pilotoval Bankman-Fried ...

Nanešťastie, bitcoin má z toho všetkého šrámy na reputácii. Hoci sama o sebe zostáva pomerne spoľahlivou kryptomenou, ktorej dôveryhodnosť dodáva decentralizácia a skutočnosť, že ju žiadny Bankman-Fried ani nikto iný nemôže "pilotovať", t. j. manipulovať s ňou. Bitcoin nie je takzvaný "shitcoin". "Shitcoins" je v kryptosvete označenie pre drvivú väčšinu kryptomien iných ako pôvodný bitcoin. V extrémnom prípade je to akákoľvek iná kryptomena ako bitcoin. Tvorcovia "shitcoinov" sa často snažia napodobniť úspech bitcoinu, takže súvisiace finančné výnosy patria najmä im. "Shitcoiny" tiež nezriedka vôbec nie sú decentralizované a ich primárnym cieľom je "centralizovane" podporovať podnikanie ich tvorcov, často na hrane zákona. FTT je príkladom "shitcoinu". 

Zoberme si, že celá krypto-scéna síce vyrástla na bitcoine, ale jej rôzne lietadlá a sprenevery sa už točia okolo inej kryptomeny, ktorá má s pôvodným bitcoinom len málo spoločného. Bitcoin prežije aj tento prípad (pozri graf nižšie), na rozdiel od FTT. 

Bitcoin má za sebou sériu dramatických poklesov, z ktorých sa vždy dokázal otriasť. Aj keď sa teraz hovorí o jeho ďalšom páde, predchádzajúce pády boli hlbšie, ale vždy stúpol vyššie, ako keď bol pred nimi.

Zdroj: Bloomberg

 

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kryptomeny

    Obchodovanie CFD kurzy online

    Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
    Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

    Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
    TOPlist TOPlist