Maďarské sadzby klesli o 75 bázických bodov, eurodolár na dostrel 1,10 a priniesla zápisnica Fedu  niečo prevratné?

Maďarské sadzby klesli o … 21. november 2023 10:06   Kurzy mien   Patria Finance

Maďarské sadzby klesli o 75 bázických bodov, eurodolár na dostrel 1,10 a zápisnica Fedu nepriniesla nič prevratné? - Rozbřesk
Po zverejnení najnovších údajov o maďarskej inflácii sa spočiatku zdalo, že dnešné zasadnutie maďarskej centrálnej banky (MNB) by mohlo byť veľmi zaujímavé, keďže hrozilo, že sa stále veľmi vysoká oficiálna úroková sadzba (12,25 %) posunie výrazne nižšie. Po najnovších vyjadreniach viceguvernéra MNB Viraga však vzrušenie trochu ochladlo.

Zatiaľ čo kombinácia neočakávaného poklesu októbrovej inflácie pod 10 %, nižších cien ropy a silného forintu hovorila v prospech radikálneho zníženia základnej sadzby MNB (t. j. o 100 bázických bodov alebo viac), komentáre vplyvného viceguvernéra MNB tomu nenasvedčujú. Pripomeňme, že Virag na jednej strane na poslednej tlačovej konferencii MNB explicitne uviedol, že centrálna banka v novembri a decembri zníži sadzby o 75 bázických bodov, a na druhej strane nedávno poznamenal, že základná sadzba prvýkrát klesne pod 10 % až vo februári. Z toho vyplýva, že MNB sa chce tento rok držať svojho pôvodného plánu, pričom ďalšie zníženie o 50 až 75 bázických bodov pravdepodobne príde v januári.

Pomerne opatrné tempo znižovania úrokových sadzieb zo strany MNB, ktoré by malo byť ďalej podporené jastrabím komentárom k rozhodnutiu o sadzbách, by malo hrať do kariet forintu. Maďarská mena môže v súčasnosti ťažiť nielen z rekordne vysokého prebytku obchodnej bilancie (kumulatívne za 12 mesiacov prebytok predstavuje 4,2 mld. EUR), ale aj z viditeľne pozitívnych reálnych úrokových sadzieb. Jedinou (domácou) brzdou forintu tak dnes stále zostáva zastavenie možnosti čerpania štrukturálnych fondov EÚ. Keď Európska komisia dá Maďarsku zelenú na opätovné čerpanie fondov EÚ (čo sa môže stať relatívne skoro), bude mať forint na svojej strane prakticky všetky domáce fundamenty.

*** TRHY ***

Koruna
Česká koruna sa drží v blízkosti úrovne 24,50 EUR/CZK a zatiaľ sa jej príliš nechce do veľkých pohybov. Relatívne dobrá nálada na akciových trhoch a slabý dolár zatiaľ držia českú menu na pozitívnej vlne, v najbližších mesiacoch však zostávame voči korune skôr negatívni (vzhľadom na očakávané zníženie úrokového diferenciálu).

Eurodolár
Eurodolár sa včera posunul vyššie k úrovni 1,10, a to aj napriek tomu, že kratšie dolárové kurzy sa pohybovali vyššie. Doláru zrejme nepomohol ani pokles averzie voči riziku, ku ktorému prispelo vyhlásenie amerického prezidenta Bidena, že dohoda o prepustení izraelských rukojemníkov zo strany Hamasu je blízko.
Dnes popoludní a večer prídu k slovu centrálni bankári, keď vystúpi prezidentka ECB Lagardeová a bude zverejnený zápis z posledného zasadania Fedu. To pravdepodobne neprinesie nič prevratné, keďže sa očakáva, že Fed ponechá úrokové sadzby nezmenené aj v decembri.

Akcie
Americké akcie na začiatku nového týždňa opäť zamierili nahor. Motorom včerajšieho dňa boli nepochybne technológie, ktoré sa delia na dva sektory. Darilo sa komunikačným (+1 %) aj informačným technológiám (+1,5 %). Spoločnosť Nvidia včera pridala 2,3 % a obchodnú seansu uzavrela nad úrovňou 500 USD. Kolotoč umelej inteligencie viedol Sam Altman, ktorý v piatok opustil post generálneho riaditeľa spoločnosti OpenAI. Spoločnosť Microsoft však už včera oznámila, že Altmana zamestná ako vedúceho svojho nového tímu pre pokročilý výskum umelej inteligencie. Akcie Microsoftu oslávili získanie tohto veľkého mena na palubu nárastom o 2,1 %.

 

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist