Menová intervencia je opäť v móde

Menová intervencia je opäť … 5. júl 2023 15:12   Kurzy mien   eToro

INTERVENCIA: Menové intervencie sú opäť v móde od Japonska po Čínu a Švajčiarsko. Sú súčasťou súboru politických nástrojov, ale šance na úspech sa značne líšia. Všetky tri krajiny sa snažia posilniť svoje meny, pričom vychádzajú z pozície silných krajín s najväčšími devízovými rezervami na svete. Švajčiarsko a Čína majú vysoko kontrolované "crawling peg" meny, zatiaľ čo japonský jen je voľne plávajúci a patrí medzi najlacnejšie meny na svete. Priame intervencie nie sú bez nákladov, od morálneho hazardu a podpory riskovania až po potenciálny nesúlad s uvoľnenou menovou politikou. A ak nie sú podporené širšou politickou podporou, napríklad vyššími úrokovými sadzbami, ich vplyv môže byť často krátkodobý.

JAPONSKO: JPY je najlacnejšou hlavnou menou na svete a jej kurz voči USD je na úrovni 145. V septembri minulého roka úrady prvýkrát za 24 rokov intervenovali na jeho podporu. Sme svedkami "verbálnej intervencie", zatiaľ čo ministerstvo financií varuje pred ďalším znehodnotením. Lacnejší jen bol kľúčom k hospodárskemu oživeniu a ziskovosti podnikov, zároveň však zvýšil ceny dovážaného tovaru. Domnievame sa, že úrady sa viac zameriavajú na mieru znehodnotenia, ktorá tento rok klesla o 9 %, ako na stanovenie konkrétnej úrovne.

ČÍNA tiež prijíma opatrenia na stabilizáciu čínskeho jüanu, ktorý tento rok klesol o 5 %, podlieha kapitálovým kontrolám a má najvyššie devízové rezervy na svete vo výške 3,2 bilióna USD. 

ŠVAJČIARSKO: Národná banka má pevný výmenný kurz od roku 2015, keď zrušila minimálny výmenný kurz. V rámci novej politiky predáva zahraničné meny, aby posilnila švajčiarsky frank a tlmila tak inflačné tlaky a udržala rast cien v rámci svojho cieľa 0 - 2 %. Ide o odklon od historického predaja rezerv s cieľom oslabiť "bezpečnejší" frank a udržať konkurencieschopnosť svojej exportne orientovanej ekonomiky. Švajčiarsko má tretie najvyššie devízové rezervy na svete vo výške 900 miliárd USD, čo zodpovedá 100 % HDP, a tiež jeden z proporčne najväčších finančných sektorov.

Autor: Ben Laidler, eToro

Zdroj: eToro, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist