Meta Platforms zníži počet zamestnancov. Éra rýchleho rastu sa skončila, tvrdí Mark Zuckerberg.

Meta Platforms zníži počet … 30. september 2022 12:56   Investovanie   Patria Finance

Prvýkrát od založenia Facebooku v roku 2004 pristúpi gigant sociálnych médií Meta Platforms k rozsiahlejším rozpočtovým škrtom. Generálny riaditeľ Mark Zuckerberg načrtol tieto plány vo štvrtok počas svojich týždenných otázok a odpovedí. Spoločnosť po prvýkrát v histórii reorganizuje niektoré tímy a zníži počet zamestnancov. Zuckerberg tiež uviedol, že v dôsledku toho bude budúcoročná Meta pravdepodobne menšia ako tá tohtoročná. Cieľom je znížiť výdavky a usporiadať priority.

Podľa Zuckerberga sa znížia rozpočty pre väčšinu tímov vrátane tých, ktoré rastú. Jednotlivé tímy potom budú musieť vyriešiť, ako sa vyrovnať so zmenami v personálnom obsadení.

"Dúfal som, že ekonomika bude v tomto momente už zreteľnejšie stabilizovaná," povedal Zuckerberg. "Ale podľa toho, čo vidíme, to tak nevyzerá, takže chceme plánovať trochu konzervatívnejšie."

Akcie spoločnosti Meta vo štvrtok po tejto správe klesli o 3,7 %.

V tomto roku sa zatiaľ znížili o 60 %, pričom trend od januára je znázornený v nasledujúcom grafe:

Ďalšie znižovanie nákladov a zmrazenie prijímania nových zamestnancov sú zatiaľ najhlasnejším prejavom spoločnosti, že jej príjmy z reklamy rastú pomalšie.

Nie je však najvhodnejší čas na obmedzenie. Reklamný biznis spoločnosti Meta, ktorý je založený na presnom cielení na zákazníkov, stratil časť svojej výhody kvôli prísnejšej ochrane súkromia zo strany spoločnosti Apple. TikTok medzitým preberá mladších používateľov Instagramu a samotný Zuckerberg vsádza dosť na metaverse, budúcnosť vo virtuálnej realite, kde podľa jeho predstáv budú ľudia nakoniec komunikovať. Ale táto jeho kampaň bude podľa neho dlhé roky stratová.

K 30. júnu mala Meta viac ako 83 500 zamestnancov a v druhom štvrťroku prijala 5 700 ľudí. Včera oznámené zmrazenie je potrebné, pretože "chceme mať istotu, že nebudeme zapájať ľudí do tímov, v ktorých neočakávame, že si nájdu prácu v budúcom roku," vysvetlil Zuckerberg podľa agentúry Bloomberg.

Koncom budúceho roka sa tak Meta "trochu zmenší", poznamenal tiež. "Počas prvých 18 rokov existencie spoločnosti sme v podstate každý rok rýchlo rástli a v poslednom čase naše tržby po prvýkrát stagnovali až mierne klesali," povedal.

Spomedzi spoločností, ktoré sú závislé od reklamy, nie je Meta jediná, ktorú zasiahla ťažká hospodárska situácia. Twitter prestal prijímať zamestnancov v máji. Spoločnosť Google zo skupiny Alphabet už tiež oznámila, že v druhej polovici roka prestane prijímať zamestnancov, a spoločnosť Snap v auguste znížila počet svojich zamestnancov o pätinu.

Spoločnosť Meta v konferenčnom hovore k výsledkom za prvý štvrťrok uviedla, že ročné výdavky budú približne o 3 miliardy USD nižšie, ako sa pôvodne plánovalo. Pôvodný odhad pritom predstavoval až 95 miliárd USD. Kroky na zníženie výdavkov už padli za obeť projektu inteligentných hodiniek s duálnym fotoaparátom, ktoré mali konkurovať hodinkám Apple Watch. Podľa agentúry Bloomberg medzi interné priority patrí služba Reels, odpoveď spoločnosti Meta na konkurenčný TikTok, a Zuckerbergov metaverse.

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist