MMF znižuje očakávaný rast, ale inflácia by mala tiež klesnúť

MMF znižuje očakávaný rast, … 13. október 2022 10:26   Makroekonomika   Patria Finance

Inflácia a neistota. Toto sú úvodné slová nového výhľadu Medzinárodného menového fondu (MMF). Samotný výhľad rastu je najchmúrnejší od roku 2001, ak neberieme do úvahy finančnú krízu a pandémiu koronavírusu.

MMF očakáva, že rast svetového hospodárstva sa spomalí zo 6,0 % v roku 2021 na 3,2 % v roku 2022 a len na 2,7 % v roku 2023.

K spomaleniu dôjde najmä vo vyspelých ekonomikách: z 5,2 % v roku 2021 na 2,4 % v roku 2022 a 1,1 % v roku 2023. V rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomikách sa rast spomalí zo 6,6 % v roku 2021 na 3,7 % v roku 2022 a na tejto úrovni zostane aj v roku 2023. V porovnaní s aprílovou prognózou bola prognóza rastu svetovej ekonomiky na rok 2023 upravená smerom nadol o 0,9 percentuálneho bodu.

Pokiaľ ide o hlavné ekonomiky, najvýraznejšia revízia smerom nadol sa týka USA v roku 2022: z 3,7 % na 1,6 %, po ktorej bude nasledovať rast len o 1 % v roku 2023. V prípade eurozóny očakáva fond v tomto roku mierne vyššie tempo rastu ako v apríli: 3,1 % v porovnaní s 2,7 %. Prognóza na rok 2023 však bola výrazne znížená z 2,3 % na 0,5 %. Dôvodom je najmä revízia smerom nadol v prípade Nemecka, kde sa v roku 2023 očakáva pokles reálneho HDP o 0,3 % v porovnaní s rastom 2,7 % očakávaným v apríli.

Revízia výhľadu rastu smerom nadol bola nevyhnutná, keďže sa naplnilo niekoľko rizík: výraznejšie než očakávané zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany hlavných centrálnych bánk v boji proti inflácii, výraznejšie spomalenie rastu v Číne v dôsledku výluk a prehlbujúcej sa krízy v oblasti nehnuteľností a vojna na Ukrajine s obmedzením dodávok ruského plynu do Európy.

Aj výhľad inflácie sa vyznačuje očakávaným poklesom. V USA z 8,1 % v roku 2022 na 3,5 % v roku 2023. V eurozóne však zostane trvalejší. MMF predpovedá len ochladenie z 8,3 % v roku 2022 na 5,7 % v roku 2023.

*** TRHY ***

Česká koruna
Koruna sa bez väčších problémov drží okolo úrovne 24,50 EUR/CZK, čo dáva ČNB možnosť opäť sa nadýchnuť a zatiaľ aktívne nezasahovať na devízovom trhu. Dnes musí byť korunový trh v strehu, najmä pokiaľ ide o zahraničné makročísla, z ktorých najdôležitejší bude výsledok septembrovej inflácie v USA. Pripomeňme, že práve silnejšie než očakávané cenové tlaky v americkej ekonomike vyvolali minulý mesiac vlnu globálnej averzie voči riziku, ktorá sa dotkla prakticky všetkých rizikových aktív vrátane českej meny.

Eurodolár
Údaje o výrobnej inflácii v USA ani podrobný zápis z posledného zasadania Fedu nevyslali na eurodolárový trh žiadne zásadné posolstvo. Oveľa významnejším faktorom je dianie na britských dlhopisových trhoch, ktoré šíri nákazu na ďalšie trhy. Dochádza k tomu dokonca do takej miery, že aj ministerka financií USA Yellenová vyjadrila obavy z nízkej likvidity na trhu (z UST, ktoré sú považované za najlikvidnejší nástroj na svete).
Dnes sa všetka pozornosť sústredí na výsledok inflácie v USA za september. Podľa našich odhadov by sa celková inflácia mohla medziročne mierne spomaliť (na 8,0 %) a jadrová inflácia by sa naopak mohla mierne zrýchliť (na 6,4 %).

Akcie
Index S&P 500 sa včera pokúsil ukončiť sériu piatich poklesov v rade, ale napriek sľubnému začiatku sa mu nepodarilo udržať zisky. Medzi najrýchlejšie rastúce tituly v rámci indexu S&P 500 patrili akcie prevádzkovateľov výletných lodí. Akcie spoločnosti Norwegian Cruise Line Holding posilnili o viac ako 11 % po tom, čo analytici UBS zvýšili svoje odporúčanie pre tento titul z "neutrálneho" na "kúpiť". Výrazne vzrástli aj akcie konkurenčných spoločností Royal Caribbean a Carnival. Gigant z Wall Street PepsiCo včera ako prvý predstavil svoje čísla za 3. štvrťrok a vykázal zisk 1,97 USD/akcia, pričom analytici v priemere očakávali 1,84 USD/akcia. Okrem toho vedenie spoločnosti zvýšilo svoj celoročný výhľad zisku na 6,73 USD z 6,63 USD/akcia. Akcie spoločnosti PepsiCo vzrástli o viac ako 4 %.

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist