Najzraniteľnejšie meny rozvíjajúcich sa trhov. Koruna, zlotý a forint teraz čelia riziku recesie v eurozóne

Najzraniteľnejšie meny rozvíjajúcich sa … 8. august 2022 16:47   Kurzy mien   Patria Finance

 

Hlavné meny strednej a východnej Európy sú ohrozené nielen kvôli vojne na Ukrajine, ale aj kvôli recesii v eurozóne. Podľa údajov agentúry Bloomberg sú obchodníci viac naklonení maďarskému forintu, poľskému zlotému a českej korune než akýmkoľvek iným menám rozvíjajúcich sa trhov s výnimkou ruského rubľa a tureckej líry. Spoločnosti Goldman Sachs, Fidelity International a InTouch Capital Markets očakávajú, že v prípade oslabenia eura utrpí viac stredná a východná Európa ako ostatné rozvíjajúce sa trhy.

Tieto tri meny sa považujú za obzvlášť zraniteľné voči kolísavému dopytu z eurozóny, ktorá nakupuje približne 60 % ich vývozu. "Sme opatrní a negatívne naladení na východoeurópske meny," povedal Paul Greer, finančný manažér spoločnosti Fidelity International v Londýne, ktorý vsádza na ďalší pokles zlotého a koruny voči doláru. Podľa Greera je tento región "najzraniteľnejší spomedzi rozvíjajúcich sa trhov", pokiaľ ide o meny.

Medzinárodný menový fond v júli varoval, že svetové hospodárstvo sa môže čoskoro ocitnúť na pokraji recesie, a vyhliadky eurozóny vyzerajú mimoriadne nepriaznivo v dôsledku rekordnej inflácie a vyššej pravdepodobnosti prerušenia dodávok energie z Ruska. Ak euro dlhodobo klesne pod paritu s dolárom, tieto meny pravdepodobne zaznamenajú najväčší pokles na rozvíjajúcich sa trhoch vzhľadom na ich vystavenie dopytu z eurozóny, ako aj dodávkam plynu, uviedli stratégovia Goldman Sachs. Koncom júla americká banka znížila svoj trojmesačný cieľ pre euro z 1,05 USD na 0,99 USD.

"Európa je v tejto fáze oveľa zraniteľnejšia, takže je rozumné očakávať, že stredoeurópske a východoeurópske meny budú mať slabšie výsledky, najmä ak eurodolár klesne," domnieva sa Piotr Matys, hlavný menový analytik spoločnosti InTouch Capital Markets.

Dvojciferný pokles

Okrem toho meny tohto regiónu patria k tým, ktoré najviac zasiahla februárová invázia Ruska na Ukrajinu. Od začiatku vojny sa forint znehodnotil voči doláru o 17 % a voči euru o 8,2 %. Zlotý v tomto období stratil voči americkej mene 12 % a koruna klesla o 9,5 %.

Zvyšujúca sa viazanosť týchto mien na euro tiež zvyšuje pravdepodobnosť prenosu prípadného znehodnotenia eura. Na páre s dolárom majú všetky tri meny inverznú koreláciu s eurom približne mínus 0,8, pričom mínus 1 by znamenalo, že sa budú pohybovať v tesnom súlade s eurom.

Rýchle sprísnenie menovej politiky v Maďarsku pomohlo nateraz stabilizovať výmenný kurz po tom, ako v júli klesol na rekordné minimum voči euru. Menu však oslabila skutočnosť, že vláda premiéra Viktora Orbána si zatiaľ nezabezpečila prístup k fondom Európskej únie na obnovu po pandémii.

Poľské orgány dosiahli väčší pokrok v rokovaniach s výkonným orgánom EÚ o prístupe k fondom na obnovu. Poľská centrálna banka sa však blíži ku koncu cyklu sprísňovania menovej politiky, v rámci ktorého zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 6,5 % v porovnaní s 10,75 % v Maďarsku.

Česká koruna je najstabilnejšia, najmä vďaka menovým intervenciám centrálnej banky. Tá minulý týždeň ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 7 %, čím naplnila plán nového guvernéra Aleša Michla zastaviť agresívne sprísňovanie menovej politiky. Guvernér vo svojom stĺpci napísal, že tvorcovia politiky tak majú čas na posúdenie budúceho vývoja ekonomiky a vplyvu súčasnej úrovne sadzieb.

Oliver Harvey, ktorý v Deutsche Bank vedie menový výskum pre strednú a východnú Európu, Blízky východ, Afriku a Latinskú Ameriku, uviedol, že vyhliadky pre tento región sú naďalej zmiešané. Obavy o maďarskú ekonomiku boli zohľadnené, ale koruna pravdepodobne začne zaostávať za svojimi regionálnymi konkurentmi, keďže Česká republika stráca svoju konkurencieschopnosť a tempo intervencií sa zmierňuje, povedal. Harvey dodal, že pokles eura pod paritu spôsobený zhoršujúcim sa konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorý by sa preniesol do hospodárstva eurozóny, by spôsobil slabú výkonnosť týchto mien.

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist