Nečakane jastrabia ECB

Nečakane jastrabia ECB 16. jún 2023 15:46   Kurzy mien   Česká spořitelna


ECB včera podľa očakávania zvýšila úrokové sadzby o 25 bázických bodov. Depozitná sadzba sa už zvýšila na 3,5 %. Od júla sa tiež skončí reinvestovanie programu nákupu aktív (APP).

Prekvapujúca však bola tlačová konferencia, na ktorej bol tón ECB veľmi jastrabí. Podľa ECB je zvýšenie sadzieb na najbližšom zasadnutí veľmi pravdepodobné. Vychádza to z aktuálneho názoru analytikov ECB, ktorí očakávajú, že priemerná (celková a jadrová) inflácia v roku 2025 dosiahne 2,2 %, a teda bude nad dvojpercentným cieľom. V budúcom roku ECB očakáva jadrovú infláciu na úrovni 3 %. 

 ECB si v súvislosti s júlovým zasadaním ponecháva otvorené dvere, dovtedy však bude k dispozícii pomerne málo údajov. Vzhľadom na súčasnú náladu na pôde ECB je júlové zvýšenie sadzieb veľmi pravdepodobné. 

Hlavnou otázkou teda teraz je, čo sa stane v septembri (v auguste sa menovopolitické zasadnutie ECB nekoná). Časť trhu prehodnotila svoje očakávania a teraz očakáva na september ešte jedno zvýšenie sadzieb (v prípade depozitnej sadzby na 4 %). Prekvapivý tón ECB sa včera prejavil na výmennom kurze EUR/USD, keď euro posilnilo na 1,094.

Výrazne jastrabí tón ECB je ovplyvnený revíziou inflačného výhľadu smerom nahor. Pred včerajškom ECB očakávala na budúci rok jadrovú infláciu na úrovni 2,5 %, včera svoj výhľad posunula o 0,5 percentuálneho bodu na 3 %. A ECB očakáva infláciu nad cieľom aj v roku 2025.

Kladieme si však otázku, či to nie je príliš optimistické. V súčasnosti je hospodársky vývoj v eurozóne už utlmený a v dohľadnom čase by sa to určite nemalo zmeniť. Problémom je, že tlmený hospodársky rast sa výraznejšie prejaví až na jeseň, ale skôr až počas zimy. ECB tak teraz možno ešte stále "bojuje" s minuloročnými inflačnými tlakmi a môže byť príliš optimistická, pokiaľ ide o makroekonomický vývoj v nasledujúcich štvrťrokoch. Výrazné zvýšenie sadzieb spolu s ukončením reinvestovania QE by sa tak v budúcom roku mohlo veľmi ľahko ukázať ako prílišné sprísnenie menovej politiky v ex-post zmysle.

Jiří Polanský, analytik Českej sporiteľne

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist