Nemci dnes Rusom poskytli historickú podporu rubľa. Rusi sa im za to "poďakovali" hrozbou prerušenia dodávok plynu cez Nord Stream 1

Nemci dnes Rusom poskytli … 8. marec 2022 11:47   Kurzy mien   Trinity Bank

Rubeľ dnes posilnil najvýraznejšie za takmer štvrťstoročie. Zo včerajšej záverečnej hodnoty takmer 139 rubľov za dolár sa podľa údajov agentúry Bloomberg posilnil na 111 rubľov za dolár. To znamená zhodnotenie až o 25 % za jediný deň. Ruská mena naposledy výraznejšie posilnila v septembri 1998.

Ruská mena posilňuje v dôsledku nejednotnosti EÚ v súvislosti s uvalením embarga na ruskú ropu a plyn. Proti embargu sa stavajú najmä Nemci. Kancelár Olaf Scholz včera povedal, že embargo by poškodilo európske hospodárstvo.

Obchodníci s devízami včera zrejme zohľadnili zavedenie embarga v určitej forme v kurzoch mien. Nedeľňajšie vyhlásenie amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena totiž vyznievalo tak, že uvalenie embarga je len otázkou času. Nemecký postoj včera popoludní však zavedenie embarga prinajmenšom oddialil, ak nie úplne zabránil. To je dobrá správa pre ruskú ekonomiku, a preto rubeľ výrazne posilňuje. Ak totiž Rusko bude naďalej nerušene vyvážať ropu a plyn do Európy, bude za tento vývoz získavať zahraničnú menu, najmä doláre, ktoré potom vymení za ruble. To znamená, že dopyt po rubli zostane na relatívne vyššej úrovni, ako keby embargo platilo.

Nemci sa však od Moskvy nedočkali žiadnej vďaky za určitú zdržanlivosť voči Rusku a za pomoc jeho mene a ekonomike ako celku. Tá včera, naopak, ústami Alexandra Novaka, námestníka premiéra pre energetiku, pohrozila prerušením dodávok plynu cez plynovod Nord Stream 1, ktorý odvádza surovinu z Ruska priamo do Nemecka. Moskva hrozí odstavením plynovodu v reakcii na hospodárske sankcie, ktoré na ňu Západ uvalil v reakcii na inváziu na Ukrajinu.

Ruská hrozba ešte viac vystupňuje už aj tak napätie medzi Moskvou a Západom. Vyostrujúca sa situácia včera vytlačila ropu na najvyššiu záverečnú cenu za posledných desať rokov. Akcie však výrazne klesli. Napríklad v USA najvýraznejšie od roku 2020.

Lukáš Kovanda, PhD.
Národná hospodárska rada vlády (NERV)
Hlavný ekonóm, Trinity Bank

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist