Nemecké maloobchodné tržby dokazujú silu domáceho dopytu

Nemecké maloobchodné tržby dokazujú … 3. júl 2019 11:02   Makroekonomika   Česká spořitelna

O Nemecku sa v poslednej dobe hovorí predovšetkým s ohľadom na zlé dáta tamojšieho priemyslu. Ale trochu sa zabúda na domáci dopyt, ktorá zostáva silný, čo by malo ešte nejakú dobu vydržať. A silný domáci dopyt v Nemecku je jedným z kľúčových faktorov úspechu českej ekonomiky.

Trh práce v Nemecku, ktorý je kľúčový pre vývoj nemeckého domáceho dopytu, zostáva silný. Miera nezamestnanosti je aktuálne 3,1% (Eurostat), čo je druhý najlepší údaj v EÚ.

A rastú tiež mzdy. Na nasledujúcom obrázku sú celkové odmeny zamestnancov, ktoré v prvom štvrťroku tohto roka rástli o veľmi slušných 4,6%, čo pri pohľade na historický vývoj za posledné 4 roky nie je vôbec zlé číslo. Pravda, je nutné priznať, že inflácia, ktorá bola v 1Q zhruba 1,4%, z tohto rastu časť odkrojila, aj tak ale rozdiel (3,2%) sa dá brať ako relatívne vysoké číslo.

Preto až toľko neprekvapí, že v Nemecku rastú maloobchodné tržby. Tie medziročne reálne dosiahli 4,0%, čo sa dá brať ako kladné číslo, ktoré celkom silno prekonalo trhové očakávania. Medzimesačne síce tržby mierne poklesli (viď graf), to je ale ovplyvnené rozkolísanosťou dát a veľký význam by som tomu neprikladal.

Pre českú ekonomiku znamená silný domáci dopyt v Nemecku stále slušné miesto, kam vyvážať. Negatívnym komentárom v médiách napriek.

Situácia ale samozrejme nie je bez rizík. Tým hlavným sú totiž tzv. Samonaplňující očakávania. Ak by totiž nemeckej domácnosti napríklad uverili, že sa blíži kríza a začali znižovať svoju spotrebu, príchod krízy tým skutočne môžu spôsobiť (hoci žiadna kríza by sa vôbec blížiť nemusela).

 

Jiří Polanský

 

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist