Nemecko má ďalší problém. Číňania sa chystajú postaviť svoj prvý európsky závod na výrobu elektromobilov "na jeho dvore".

Nemecko má ďalší problém. … 7. november 2023 12:48   Ekonomika   Trinity Bank

Najväčšia európska automobilka Volkswagen má ďalší problém. Najväčší čínsky výrobca elektromobilov (a po Tesle druhý najväčší na svete), automobilka BYD, postaví svoj prvý závod v Európe, v Maďarsku. To všetko v čase, keď Volkswagen drasticky obmedzuje a zastavuje nábor vo svojich závodoch v Nemecku, pretože úplne nezachytil trend elektromobility a zároveň nedokázal obhájiť autá so spaľovacím motorom v Bruseli. Preto nebude stavať ani gigafactory v Českej republike.

Z hľadiska objemu globálnych emisií je úplne jedno, či EÚ tvoria úplne autá so spaľovacími motormi alebo autá na elektrický pohon. Celosvetové emisie budú plus mínus rovnaké, veď všetky autá so spaľovacími motormi v EÚ predstavujú jedno až dve percentá celosvetových emisií. Elektromobil ako taký je náročný na emisie pri výrobe a čiastočne aj pri prevádzke, najmä ak je poháňaný elektrickou energiou vyrobenou z uhlia.

Takže teraz sa zdá, že v EÚ bude čoraz viac elektrických áut; ale dosť možno hlavne čínskych, vyrábaných napríklad v Maďarsku.

Pred niekoľkými rokmi sa hovorilo, že Nemecko má všetko premyslené, najmä energetickú a prisťahovaleckú politiku, a že všetko zvládne.

Teraz:

1) podpísalo zmluvu s Katarom, sponzorom Hamasu, aby od neho na pätnásť rokov odoberalo plyn, keďže odstavilo svoje jadrové elektrárne;

2) po jej uliciach pochodujú masy propalestínskych antisemitov, ktorých sa jej zjavne nepodarilo integrovať;

3) automobilový priemysel sa mu pred očami rúca v dôsledku zle zvládnutej energetickej transformácie a zelenej ideológie; Číňania stavajú svoju prvú európsku továreň na elektromobily "na jeho dvore".

Zdá sa, že až po viac ako tridsiatich rokoch plne oceníme prezieravosť britskej premiérky Margaret Thatcherovej, ktorá sa postavila proti zjednoteniu Nemecka. Pravdepodobne už vtedy tušila, že Nemci, ako hovorí klasik, nerobia malé chyby, a že ak dôjde k zjednoteniu, nikdy nebudú tieto chyby dosť malé na to, aby neťahali ku dnu celú Európu naraz.

Autor: Lukáš Kovanda, PhD. (hlavný ekonóm, Trinity Bank)

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist