Nemecko a Taliansko sú proti plánu Bruselu zakázať autá so spaľovacími motormi, obávajú sa Číny.

Nemecko a Taliansko sú … 2. marec 2023 13:04   Ekonomika   Trinity Bank

Nemecko a Taliansko, prvá a tretia najväčšia ekonomika EÚ, sa postavili proti plánu Bruselu zakázať od roku 2035 predaj automobilov so spaľovacími motormi. Členské štáty EÚ s týmto plánom predbežne súhlasili už minulý rok.

Berlín a Rím sa však čoraz viac obávajú konkurencie zo strany čínskych elektromobilov, ktoré by mohli zaplaviť jednotný trh EÚ. Čínsky priemysel je po krachu opäť v plnej sile, a to vo veľkom. Podmienky sa tam vo februári tohto roka medzimesačne zlepšili a dosiahli najvyššiu úroveň od apríla 2012. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov o indexe nákupných manažérov v čínskom priemysle.

Nemecký minister dopravy Volker Wissing včera na Twitteri oznámil, že pracuje na pláne, ktorý by umožnil predaj automobilov so spaľovacím motorom aj po roku 2035. Dodal, že zatiaľ čo Európska komisia je za to, aby sa od toho roku predávali len autá poháňané batériami, Berlín to vidí inak. Podľa Wissinga sa v spaľovacích motoroch môžu používať ekologické syntetické palivá, ktoré zabezpečia klimaticky neutrálnu mobilitu.

Taliansko chce zachovať predaj áut so spaľovacími motormi aj po roku 2035, pretože sa obáva sociálnych dôsledkov, ktoré by zákaz mohol mať. Poľsko a Maďarsko sú tiež proti plánu Bruselu. Svoj nesúhlas vyjadrila aj česká vláda.

Berlín a Rím majú v úmysle koordinovať svoj boj za povolenie predaja automobilov so spaľovacím motorom. Carlos Tavares, šéf obrovskej skupiny Stellantis, do ktorej patria talianske, francúzske a americké automobilky, vyzýva vlády EÚ, aby prehodnotili svoj súčasný prístup k zamýšľanej budúcnosti automobilov a elektromobility. Súčasný prístup by podľa neho mohol viesť k sociálnym otrasom, pretože elektrické autá budú také drahé, že si ich značná časť spoločnosti nebude môcť dovoliť. Zároveň to podľa neho povedie k tomu, že európsky trh zaplavia lacnejšie čínske elektromobily.   

Dnes zverejnené údaje z čínskeho priemyslu však potvrdzujú, že obavy z tamojšej konkurencie sú opodstatnené. Čínske hospodárstvo vykazuje vitalitu, pretože sa rýchlo zbavuje negatívnych účinkov takmer trojročného obmedzovania a zatvárania podnikov. Nákupní manažéri v čínskom spracovateľskom priemysle v skutočnosti zaznamenali najvýraznejšie zlepšenie podmienok vo februári od apríla 2012. Zlepšujú sa aj podmienky v čínskom sektore služieb a stavebníctve. Málokto očakával také dobré čísla, preto nie je prekvapením, že ázijské akciové trhy dnes výrazne vzrástli. Dokonca aj americké akcie, ktoré sa teraz obchodujú mimo pravidelných burzových hodín, sa vďaka dobrým číslam z Číny dostali do čiernych čísel.      

Dnes zverejnený čínsky ukazovateľ odhaľuje prvé skutočne komplexné a dôkladné "zhodnotenie" tamojšej ekonomiky po minuloročnom uvoľnení tajných reštrikcií, následnej "podpore" obyvateľstva a opadnutí mohutnej vlny nákazy.  
 
Autor: Lukáš Kovanda, PhD. (Hlavný ekonóm, Trinity Bank)

 

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist